Giganten langs de meetlat

04februari2015
bron: scientias.nl
Wat zijn de grootste dieren die in de zee leven? Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe groot zijn deze dieren nu werkelijk? Daar zijn nogal wat misverstanden over. Een nieuw onderzoek rekent met deze misverstanden af.
Het NESCENT (National Evolutionary Synthesis Center) legde de zeedieren langs de meetlat. Eén van de onderzoekers ontdekte namelijk dat reuzeninktvissen flink in lengte overschat werden. Wanneer een dier gemeten wordt als het al aan het vergaan is, wordt de lengte overschat. Spierweefsel kan zich dan nog strekken en ontspannen. Er werden lengtes van meer dan 18 meter gemeld. En daarnaast werd een enorme variatie gezien in de lengte van de reuzeninktvissen. McClains onderzoek stelt dat de langste – door onderzoekers geverifieerde inktvis – bijna twaalf meter lang is. Ook andere zeedieren gingen langs de meetlat. McClain en zijn studenten zochten contact met vissers en andere onderzoekers. Dit resulteerde in een artikel met daarin de exacte lengte van de onder andere de potvis, grote witte haai, reuzenmanta en reuzenkraken. Maar ook onbekende soorten als de reusachtige kokerworm zijn gemeten.

McClain hoopt nu dat de verkeerde aannames die vaak verteld en herhaald (en zelfs gedrukt) worden nu vervangen worden door deze exacte metingen. En die geven ons meer en beter inzicht in hoe de dieren in elkaar steken.
Nieuwsgierig naar de werkelijke grootte van verschillende zeedieren?