Huisvesting en Verzorging van de Axolotl

De axolotl (Ambystoma mexicanum) komt uit de familie van de Axolotl en verwanten (Ambystomatidae), en is van het geslacht Ambystoma. Axolotls zijn molsalamanders. De axolotl is neotenisch, dat wil zeggen dat de volwassen dieren kenmerken behouden van het larvenstadium. Volwassen axolotls bezitten nog steeds drie paar uitwendige, franjeachtige kieuwen.
Axolotls hebben een donkergrijze tot zwarte rug en een lichtgrijze buik. Er zijn ook axolotls is ander kleurvarianten verkrijgbaar, zoals gevlekte, goudkleurige, geheel zwarte, of albinovormen. De huid van de axolotl heeft een fluweelachtige structuur en de staart is hoog en vinachtig. Axolotls zijn in het bezit van 4 zwakke pootjes, deze pootjes worden niet gebruikt om mee te lopen. Een volwassen axolotl kan 30 cm lang worden.

Axolotls hebben naast kieuwademhaling ook huid- en longademhaling. De axolotl hapt dan ook regelmatig lucht aan het wateroppervlak. Afgebeten kieuwen of ledematen kunnen dankzij het grote regeneratievermogen binnen enkele weken weer vernieuwd worden.