Huisvesting en Verzorging van de Egel

Egels (Erinaceus europaeus) leven in een bosrijk gebied waar ze zich goed kunnen verstoppen en hun nest kunnen maken. Je zult ze dus niet tegenkomen in een vochtig gebied met veel naaldbossen. In naaldbossen groeit bijna niks op de grond. Daarom zijn er minder insecten te vinden die ze kunnen eten.
Een volwassen egel is ongeveer 25-30 cm lang en weegt ruim een kilo. Het lichaam is rond met een spitse snuit en de egel heeft een kort staartje. De rug en bovenkant van de kop zijn bedekt met 6 tot 8 duizend scherpe holle stekels. De poten, de buik en de rest van de kop zijn bedekt met ruwe, stugge haren. De egel ziet slecht maar kan goed ruiken en horen. In de natuur worden egels ongeveer 5 jaar oud, in gevangenschap kunnen ze 10 jaar oud worden.
De egel is een beschermd dier volgens de Flora- en faunawet. Dit betekent dat egels niet verstoord, niet gevangen en ook niet gehouden mogen worden. Er zijn gespecialiseerde opvangcentra die vrijstelling van deze wet hebben om zieke en gewonde egels op te vangen. Meer hierover in het hoofdstuk Wetgeving. Wel kunnen particulieren hun tuin zo geschikt mogelijk maken voor egels, zodat die verzekerd zijn van een veilige omgeving. Meer hierover in de hoofdstukken Huisvesting en Voeding.