Tweemaal beschuit

04februari2015
Bron: gaiazoo.nl
GaiaZOO had al in januari twee bijzondere gebeurtenissen te melden. Zowel een gorilla als een kuifmangabey zagen het levenslicht in deze Limburgse dierentuin. Extra bijzonder is het dat deze beide apensoorten samen een verblijf delen waar de baby's te zien zijn.
De eerste levensdagen van een jonge gorilla zijn spannend. Zeker voor een eerstgeborene is het altijd weer afwachten hoe de moeder reageert. Vrouwtjes weten niet ‘van nature’ hoe ze een jong moeten verzorgen, dat moeten ze leren van de andere gorillavrouwen in de groep. In GaiaZOO leven nu twee jonge gorilla’s in de groep en kersverse moeder Tamidol heeft goed gekeken hoe de andere vrouwtjes omgaan met hun jongen. Ze hield haar jong direct goed vast en liet het drinken. Vader Makula ontfermt zich ook goed over zijn nieuwe jong.

De jonge kuifmangabey is ook bijzonder. Dit jong werd slechts enkele dagen na de gorilla geboren. In GaiaZOO was het alweer vijf jaar geleden dat een kuifmangabey geboren werd. De moeder van dit jong is ervaren, dit is alweer haar derde jong. Kuifmangabeys worden niet veel in dierentuinen gehouden. In Europa lever er 40, verdeeld over 15 dierentuinen. De zoölogisch manager van GaiaZOO coördineert het Europese stamboek van de kuifmangabeys.

De foto van de gorilla met jong is wel genomen is GaiaZOO, maar is niet de beschreven gorilla.