Voortplanting Bennet Wallabi

Koppelen

Een vrouwtje is na 11 tot 21 maanden vruchtbaar, een mannetje is na 13 tot 19 maanden vruchtbaar.

Dekking

Het mannetje benadert het vrouwtje langs achteren en ruikt aan haar geslachtsopening en urine om te zien of het vrouwtje vruchtbaar wordt. Het vrouwtje zich pas dekken door het mannetje op het moment dat ze vruchtbaar is. Tijdens de paring staat het mannetje achter het vrouwtje en houdt haar met zijn voorpoten vast rond haar middel. Het vrouwtje zit voorover op de grond.

Dracht

De dracht van de bennet wallabi duurt 29 tot 30 dagen. Een week voordat het jong (joey) geboren wordt, besteedt de moeder veel tijd aan het schoonlikken van de buidel, haar geslachtsopening en de vacht tussen de cloaca en de ingang van de buidel.

Geboorte

Het geboorteseizoen ligt bij de bennet wallabi tussen januari en juni. Er wordt dan één jong geboren. Het jong is 1,5 tot 2,5 cm lang en weegt ongeveer 460 mg. De foetus komt door de geslachtsopening naar buiten en zit dan in een baarmoederzak. Deze maakt hij open met behulp van zijn kleine klauwen. De foetus is rood van kleur. De foetus klimt instinctief en zonder hulp door de vacht van de moeder naar de buidel. Tijdens deze klim breekt de navelstreng af. De klauwen die de foetus gebruikt om naar de buidel te klimmen breken af zodra het jong in de buidel is en er groeien nieuwe permanente klauwen aan. Als de foetus in de buidel is, zoekt het meteen een tepel op om zich hieraan vast te klampen.

Zorg voor de jongen

De ontwikkeling van een joey bestaat uit drie fases. In de eerste fase zit de joey van de bennet wallabi voor 110 dagen vastgeklampt aan de tepel van de moeder. Het is geheel afhankelijk van de buidel voor warmte en melk. Na 154 dagen gaan de ogen open en na 135 dagen gaan de oren open. De vacht begint na 160 dagen te groeien. De joey is volledig behaard na 210 dagen. Op de leeftijd van 230 dagen begint het dier ook af en toe de buidel te verlaten. Dit is de tweede fase. Het dier is niet meer afhankelijk van de buidel voor warmte, maar drinkt nog wel steeds melk door de kop in de buidel te steken. In de derde fase verlaat de jonge bennet wallabi definitief de buidel. Het dier is dan 270 tot 280 dagen oud. Hij eet nu voornamelijk vast voedsel, maar drinkt af en toe nog wat melk. Als het dier 360 tot 510 dagen oud is wordt het gespeend.