Voortplanting Spatzalm

Koppelen

Wanneer spatzalmen paarrijp zijn zoekt het mannetje een geschikte afzetplaats. Ze zoeken het liefst een blad dat net boven het wateroppervlak hangt. Dat kan een blad van een onderwaterplant zijn dat boven het water uitsteekt of een blad van een oeverplant dat net boven water hangt. Heeft de man een dergelijk blad gevonden, dan vormt hij onder dit blad zijn territorium. Hij zoekt geen vrouwtje. Een kuitrijp vrouwtje zoekt zelf een mannetje dat een territorium gevestigd heeft.
Wanneer zich een paartje gevormd heeft begint het liefdesspel. Samen springen ze uit het water en bovenop het blad waar ze enige seconden stil naast elkaar blijven liggen, waarna ze na elkaar weer in het water glijden. Deze schijnparingen kunnen ze enkele uren volhouden. Pas in de laatste 5 tot 12 sprongen worden de eitjes afgezet en bevrucht. In totaal kunnen ertussen de 150 en 250 eieren worden afgezet. Opmerkelijk is dat een mannetje altijd of links of rechts van het vrouwtje springt. Eén mannetje zal nooit de ene keer links en de andere keer rechts springen.

Broed

Na het afzetten wordt het vrouwtje verjaagd en betrekt de man de wacht onder het blad met de eieren. De man neemt dan ook de broedzorg op zich. Om de ca. 20 minuten slaat hij met zijn staart waterdruppels over de eieren om ze vochtig te houden.

Geboorte

Na 36 uur komen de jongen uit en worden met het opgespatte water in het aquarium gespoeld. Wanneer dit gebeurd in een gezelschapsaquarium dan is het risico groot dat de jongen kwijt geraken.

Zorg voor de jongen