Voortplanting Chinchilla

Koppelen

Een mannetjeschinchilla is geslachtsrijp als het dier ongeveer 5 à 6 maanden oud is. Een vrouwtje is geslachtsrijp als het dier 7 à 8 maanden oud is. Het is aan te raden het vrouwtje dan nog niet te laten dekken, omdat het dier dan nog niet helemaal uitgegroeid is. De bronst is de periode waarin het vrouwtje zich laat dekken. Een chinchillavrouwtje wordt elke 28 tot 35 dagen bronstig. De bronst duurt 3 tot 4 dagen. In deze dagen is het vrouwtje dus vruchtbaar en kan het mannetje haar dekken. Het mannetje ruikt dat het vrouwtje bronstig is. Het vrouwtje scheidt de eerste dag meestal een bronstprop af. Dit is een wasachtige prop van ongeveer 1 cm lang. Ook is de bronst te herkennen aan de dwars open schede, deze bevindt zich tussen de anus en het urinebuispennetje. Als het vrouwtje niet bronstig is, is deze gesloten. Wanneer een mannetje en een vrouwtje gekoppeld worden, kan dit op dezelfde manier gebeuren als bij ‘groepsveranderingen’.

Dekking

De meeste dekkingen vinden ’s avonds, ’s nachts of in de vroege ochtend plaats. Het mannetje jaagt achter het vrouwtje aan door de kooi. Meestal is het vrouwtje eerst afwijzend en rent dan weg. Later zal het mannetje haar van achter beklimmen en haar dekken. Het vrouwtje zal in de bronstdagen meerdere keren gedekt worden. Als het vrouwtje gedekt is, scheidt het dier een dekpropje uit. Ook deze prop is wasachtig van kleur, maar groter dan de bronstprop, namelijk zo’n 4 cm. Na de dekking hoeven het mannetje en vrouwtje niet gescheiden te worden. Het mannetje zal helpen met het opvoeden van de jongen.

Dracht

De dracht duurt ongeveer 111 dagen, dus bijna 4 maanden. In het begin zal het vrouwtje nog weinig verschijnselen van de zwangerschap vertonen. Naarmate de dracht vordert, wordt het vrouwtje dikker en zal dan veel op haar zij slapen. Zorg ervoor dat het vrouwtje tijdens de zwangerschap voldoende vitamines en kalk binnenkrijgt, zodat de jongen zich goed kunnen ontwikkelen.

Geboorte

De meeste chinchilla’s bevallen ’s nachts of in de vroege morgen. Het vrouwtje zal al enkele dagen voor het werpen veel op de grond slapen. De chinchilla krijgt eerst last van weeën, het vrouwtje zal zich dan krommen en uitstrekken. De weeën duren meestal ongeveer een half uur, daarna trekt het vrouwtje de jongen met haar voortanden tevoorschijn. Na het werpen eet het vrouwtje de nageboorte op. De jongen kruipen onder haar buik om te drogen en gaan op zoek naar de tepels.

Zorg voor de jongen

Chinchilla’s zijn nestvlieders. De jongen zijn behaard en de ogen zijn open als de dieren geboren worden. Vrijwel direct na de geboorte kruipen de jongen door de kooi. Het vrouwtje en mannetje voeden samen de jongen op. De jongen groeien snel. Al na een paar weken zullen de dieren beginnen met het eten van vast voedsel. Zo kunnen de darmen al aan dit vaste voer wennen. Ook zullen de jongen van de ouders leren hoe ze een zandbad moeten nemen. Let erop dat de drinkfles wat lager hangt als er jongen zijn. De jongen zullen namelijk al snel gebruik maken van deze fles. Na 8 weken zijn de jongen klaar om gespeend te worden. Haal de jongen dan weg bij de moeder, anders zullen de dieren nog steeds melk blijven drinken, ook al hebben ze dat niet meer nodig. Dit kost de moeder erg veel energie.