Voeding Afrikaanse zeearend

Dieet

Het menu van de afrikaanse zeearend bestaat hoofdzakelijk uit vis. De meeste vissen zijn tussen de 200 en 1000g. Maar de arend eet ook vissen tot 4,2 kg zwaar. 85% tot 95% van de dag gebruikt de afrikaanse zeearend om zijn voedsel te vergaren. Hij eet ook weleens watervogels, kleine zoogdieren en amfibieen.

Nutrienten behoefte

Er zijn een aantal multivitaminesupplementen beschikbaar op de markt. Sommigen daarvan zijn specifiek voor vogels, maar anderen zelfs enkel voor roofvogels.
Bij dit soort produkten moet je altijd de instructies van de fabrikanten aanhouden, en je eventueel laten adviseren door een ervaren dierenarts. Een calciumsupplement kan bevordelijk zijn voor de gezondheid voor vogels die eieren leggen.
Calciumfosfaat supplementen zijn niet altijd geschikt als calciumsupplement voor roofvogels, want het kan de calcium-fosfor verhouding verstoren. Vitaminen hebben slechts een bepaalde houdbaarheidsperiode en moeten dus niet te lang bewaard blijven.

Voedingsschema

Behalve tijdens het het fokseizoen, kunnen de roofvogels één keer per dag worden gevoed. Dit kan op elk moment van de dag gebeuren, hoewel een specifieke tijd de vogels en de verzorgers een bepaald ritme laat ontwikkelen.
Tijdens de balts kan men ervoor kiezen om kleinere hoeveelheden per keer te geven waardoor de dieren het voer vaker aan elkaar door kunnen geven en wat mogelijk kan leiden tot betere fokresultaten doordat de dieren een betere band krijgen. Wanneer de jongen uit hun ei gekomen zijn dient men minimaal twee keer per dag voeren.

Voedingsplaats

Het is aan te raden om het voer te verstrekken in een speciale richel of lade. Het houdt het voedsel van de vloer van het verblijf en uit het zicht van publiek. Het kan op deze manier ook makkelijk verwijderd worden als het niet opgegeten is. Het verblijf kan zonder de dieren te storen schoongemaakt worden. Op deze manier kan de voedselopname gemakkelijker worden gecontroleerd.

Handopfok