Voeding Chinchilla

Dieet

Chinchilla’s hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel dat is ingesteld op een vezelrijk en karig menu. Een teveel aan vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen kan leiden tot diarree. Geef de dieren daarom speciale chinchillapellets. Deze staafjes bevatten samengeperste graansoorten en hooi, maar ook vitaminen en mineralen speciaal afgestemd op de behoefte van chinchilla’s. In het verblijf dient altijd voldoende vers hooi aanwezig te zijn. Hooi bevat veel vezels die chinchilla’s nodig hebben om de overige voedingsstoffen te kunnen verteren.
Chinchilla’s mogen geen suiker, vet en vochtige bestanddelen eten. Daarom kan beter een soepstengel of een stukje cracker als lekkernij gegeven worden. Groente en fruit mag de chinchilla eventueel wel, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden. Geef de dieren niet meer dan een klein stukje per week en dan alleen de soorten die relatief weinig vocht bevatten, zoals een stukje appel of wortel. Er dient altijd vers drinkwater in het verblijf aanwezig te zijn. De dagelijkse behoefte aan droogvoer is 20 tot 40 gram per chinchilla. De wateropname is gemiddeld 20 tot 30 ml per chinchilla per dag.

Nutrientenbehoefte

Wanneer de chinchilla de juiste voeding krijgt, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te verstrekken. Deze zitten dan namelijk al in het voer. Het is wel aan te bevelen een kalksteenblok in het chinchillaverblijf te leggen. Dit blok helpt niet alleen bij de gebitsverzorging, maar is ook onmisbaar voor de opname van kalk.
De voeding voor een chinchilla moet bestaan uit 15% eiwitten, 35% koolhydraten, 4% vet, 30% vezels, 6% mineralen en 10% vocht en sporenelementen.

Voedingsplaats

Het voer kan in een voerbakje gegeven worden. Dit bakje dient wel zwaar genoeg te zijn, zodat het niet omgestoten kan worden. Zet het voerbakje aan de rand van het verblijf, maar zorg ervoor dat deze niet in de toilethoek komt te staan. Het water dient in een drinkfles gegeven te worden, die aan de wand van het verblijf bevestigd kan worden.

Handopfok

Als babyvoeding kan geitenmelk gebruikt worden. Kook dit eerst en laat het dan afkoelen. Meng de melk de eerste week met 2 delen water en later met 1 deel water. Ook kan KMR Puppymelk gegeven worden. Dit is kant-en-klaar verkrijgbaar en bacteriearm. Vermeng dit net als geitenmelk met water. Nutrisoja (babyvoeding) is ook geschikt. Geef per voeding 15 gram melk per 100 gram lichaamsgewicht.
In het begin moeten de jongen nog vastgehouden worden, maar na een paar dagen drinken de dieren zelf uit de fles. De eerste week krijgen ze elke 3 uur een voeding, daarna elke 4 uur. Vanaf 3 weken kan de nachtvoeding overgeslagen worden en begint de overgang naar melkkorrels. Na 4 weken kan de flesvoeding afgebouwd worden tot de jongen na 6 weken volledig vast voedsel eten. Bij flesvoeding dient na iedere maaltijd het buikje van de chinchilla gemasseerd te worden. Wrijf met een vochtig watje van boven naar beneden. Zo worden de ontlasting en urine opgewekt. Dit kunnen de jongen de eerste dagen nog niet zelf.