Huisvesting Tamme Rat

Omheining

Traliekooi
Een traliekooi bestaat uit een plastic onderbak met daarop een kap van metalen tralies. Deze kooi biedt voldoende ventilatie en is makkelijk schoon te maken. Door de horizontale tralies hebben de ratten goede klimgelegenheid. Waterflessen en andere attributen kunnen ook eenvoudig aan de kooi bevestigd worden.

Een traliekooi bestaat uit een plastic onderbak met daarop een overkapping van metalen tralies. Het hok dient voorzien te zijn, in ieder geval voor een deel, van horizontale tralies. Deze tralies bieden een betere klimmogelijkheid dan verticale tralies. Bij de meeste kooien wordt een combinatie van deze twee soorten tralies gezien. Een traliehok biedt goede ventilatie, maar kan lastig zijn met schoonmaken. Indien je bij het schoonmaken blijft haken achter een tralie of iets dergelijks en je huid open haalt, bestaat het risico op rattenbeetziekte. Dit is een zeldzame ziekte, maar mag niet onderschat worden. Het is belangrijk dergelijke verwondingen goed te ontsmetten. Het voordeel van een traliekooi is dat waterflessen, hangmatten, tunnels, buizen en dergelijke makkelijk te bevestigen zijn aan de tralies. Het nadeel van een traliekooi is dat het meer troep geeft. Door het tegen de tralies opspringen kan er bodembedekking buiten de kooi vallen. Daarnaast zijn er ratten, die het een sport vinden zoveel mogelijk bodembedekking uit de onderbak door de tralies uit het hok te gooien.

Glazen of kunststof bak
Een glazen/kunststof bak met daar bovenop een constructie van gaas of tralies of een terrarium is eenvoudig schoon te maken. De bodembedekking blijft in het hok. Een nadeel van dit hok is dat het minder ventilatie biedt dan een traliehok, het biedt minder klimgelegenheid en het is lastiger waterflessen, hangmatten, tunnels en buizen op te hangen. Hiervoor zijn speciale constructies voor nodig. Deze constructies hangen binnen in het hok, waardoor deze makkelijk ten prooi vallen aan de knaagbehoefte van ratten.

Houten verblijf
Er zijn mensen, die er voor kiezen zelf van hout een hok in elkaar te zetten. Het voordeel hiervan is, dat je een kooi kunt maken die aan alle wensen voldoet qua formaat en dergelijke. Bedenk wel dat ratten knaagdieren zijn en hout vaak hun voorkeur heeft om hun tandjes in te zetten. Daarnaast absorbeert hout vocht, dus het hok dient waterafstotend gemaakt te worden. Let er op dat hiervoor niet giftige materialen gebruikt worden.

Bodembedekking

Gebruik een goed absorberende en stofvrije bodembedekking. Veel gebruikte bodembedekkers zijn beukensnippers (houtblokjes), hennepsto, kranten- en papiersnippers en kattenbakkorrels (geen grit!). Zaagsel is absoluut ongeschikt.

Bodembedekking is naast absorptiemiddel ook erg belangrijk als verrijkingsmiddel. Het verstoppen van voer geeft ratten een aangename afleiding. Onderzoek heeft aangetoond dat ratten het leuk vinden naar hun voer te moeten zoeken. Zelfs als het voer hetzelfde is als het voer in hun voerbak, geven zij de voorkeur aan het zoeken van het voer onder de bodembedekking.

Onderhoud en Verzorging

Maak het rattenverblijf minimaal één keer per week schoon. Bij warm weer of als de dieren veel vochtig voedsel hebben gegeten, kan het zijn dat het verblijf vaker verschoond moet worden. Ze produceren namelijk urine waaruit sterk ruikende ammoniakdampen vrijkomen. Deze kunnen schadelijk zijn voor de rat. Wanneer je deze lucht ruikt, ben je te laat met schoonmaken. Ververs bij het schoonmaken niet alleen de bodembedekking en het nestmateriaal, maar reinig ook het verblijf en de inrichting met heet water en een milde allesreiniger of eventueel een desinfectiemiddel.

Ratten zijn enigszins zindelijk te maken. Ratten plassen en doen hun behoeften vaak steeds op dezelfde plek. Zet op deze plek een toiletbakje neer (deze zijn bij de dierenspeciaalzaak te koop, maar een stenen schaal voldoet ook prima) met kattenbakkorrels van bijvoorbeeld geperst hout. Hoe fijner de korrels, hoe prettiger de rat het vindt zijn behoefte daar te doen en de rest van het hok blijft schoner. Deze bakjes zijn makkelijk meermalen per week te verschonen.

Omgeving

De plaats waar de kooi staat is erg belangrijk voor het welzijn van het dier. Ratten zijn echte gezelschapsdieren en graag in de buurt van mensen. De woonkamer is de beste plaats. Zet de kooi nooit in de volle zon. Ratten kunnen makkelijk oververhit raken. Ook tocht moet vermeden worden. Zet de kooi daarom niet op de vloer, maar op een laag, stevig tafeltje of kastje. De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen de 15 en 27 ºC bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 40-70%.

Maten en vloeroppervlakte

Het verblijf moet groot en hoog genoeg zijn. Minimale afmetingen voor twee ratten zijn 80 x 40 x 40 cm (l x b x h). Niet alleen de lengte en de breedte, maar ook de hoogte is belangrijk, omdat ratten de neiging hebben om rechtop uitgestrekt op hun achterpoten te gaan staan om zo de omgeving goed in zich op te nemen.

Handopfok

Warmte
Totdat de jongen een vacht hebben, kunnen de jongen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf reguleren. Het beste is de moederloze rat in een kleine doos onder te brengen voorzien van een stuk vilt dat groot genoeg is om er onder te kunnen liggen (vilt heeft geen draden waarin de rat verstrikt kan raken). Babyratjes kunnen vaak beter klimmen dan je denkt. Zorg er daarom voor dat de doos minimaal 15 cm hoog is, of voorzie de doos van een deksel. (Opm. Tara, een klein reishokje voldoet prima. Hier klimmen de ratjes niet zo makkelijk uit en is af te sluiten met een deksel.)

Warmte kan geregeld worden door middel van een kruik, een lamp, een hittepit of (en dit vind ik zelf de meest ideale oplossing) een snuggle safe (in een goede dierenwinkel verkrijgbaar, blijft lang warm). Het is belangrijk de temperatuur in de gaten te houden met een thermometer. Gebruik geen medische thermometer. Deze kan geen snelle daling van de temperatuur registreren. Houd de temperatuur tussen de 37,8 en 38,8 ºC. Een hogere temperatuur kan fataal zijn.

Wees voorzichtig met hittepitten of andere elementen, die verwarmd worden in de magnetron. Deze kunnen vlak na opwarming erg heet zijn. Verwarm een dergelijke element op een lage stand. Plaats het element zodanig in het bakje, dat de rittens ervan weg kunnen kruipen als het te warm is. Vanaf twee weken oud, kan de warmte langzaam stapsgewijs afgebouwd worden. Houd de rittens goed in de gaten. Als je het idee hebt dat het ratje koud aanvoelt, bouw dan niet verder af en pas de temperatuur aan. Mijn twee kleintjes hadden langere tijd behoefte aan warmte.

Hygiëne
De rittens kunnen nog niet zelf plassen en poepen. Zij dienen gestimuleerd te worden door rond de genitaliën en de anus te masseren. Mammarat doet dit door te likken. Zij ruimt op deze manier de urine en ontlasting op en houdt het nest schoon. Masseer het genitale gebied met een vochtig katoen watje of doekje enige minuten voor en na elke voeding. Doe dit met grote zorg. Indien je dit nalaat, overlijdt het ratje doordat het vergiftigd raakt door zijn eigen afvalstoffen. Je moet overigens niet schrikken, maar de ontlasting van hele jonge rittens is geel tot oranje.

Je kan gemorste voeding van het ratje verwijderen na de voeding met een vochtig katoenen watje/doekje of door het ratje tot aan zijn nek in een warm badje te stoppen. Mijn voorkeur gaat uit naar het schoonmaken met een vochtig katoenen watje of doekje. Ik vind het badderen van zo’n klein ratje nogal risicovol. Zorg ervoor dat je het ratje daarna goed afdroogt en geef ‘m een massage. Dit stimuleert de circulatie en help het ratje te groeien.