Huisvesting Chinchilla

Omheining

Een huiskamervolière is heel geschikt voor de huisvesting van chinchilla’s. Deze volières zijn meestal helemaal van metaal gemaakt en zijn hierdoor bestand tegen de scherpe knaagtanden van chinchilla’s. Ook zijn volières goed schoon te maken. Een papegaaienkooi is niet geschikt, omdat er te veel ruimte tussen de tralies zit. Bovendien hebben deze kooien een plastic onderbak, die door de chinchilla’s binnen korte tijd kapot geknaagd wordt.

Vloer

Er zijn verschillende soorten bodembedekking verkrijgbaar die geschikt zijn voor chinchilla’s. Belangrijk is dat de bodembedekker van natuurlijk materiaal is, omdat de chinchilla aan alles knaagt. Goede bodembedekkers zijn houtkrullen of beukensnippers.

Onderhoud en Verzorging

Chinchilla’s houden zichzelf schoon. Hiervoor hebben de dieren dagelijks een zandbad nodig. Dit zandbad kan gewoon in het verblijf blijven staan, maar in verband met vervuiling en de relatief hoge prijs van het speciale chinchillazand is het beter om het badje elke dag een uur in de kooi te zetten. Bij het verzorgen van de chinchilla hoort ook het dagelijks inspecteren van de uitwerpselen. Chinchilla’s produceren normaal gesproken vrij harde keutels. Zijn deze zacht of wijken de keutels van vorm af, dan is er iets fout. Hoe vaak de kooi schoongemaakt dient worden, is afhankelijk van de grootte van de groep chinchilla’s die gehouden wordt en van de grootte van de kooi. Normaal gesproken is een wekelijkse verversing van het bodemmateriaal voldoende.

Omgeving

Een chinchilla houdt van gezelschap, maar heeft overdag rust nodig. Zorg er daarom voor dat de kooi op een rustige plaats staat. De huiskamer is een geschikte plaats. De ideale omgevingstemperatuur voor chinchilla’s is 15 tot 18C, maar huiskamertemperatuur is ook goed, als het maar niet te warm wordt. Als de temperatuur langdurig boven de 28-30°C komt, raken de dieren door de dikke vacht moeilijk warmte kwijt. Het is daarom beter de verblijven niet in de zon te zetten. Een droge omgeving met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40-50% is optimaal voor een chinchilla.
Chinchilla’s kunnen ook buiten gehouden worden. Houd als minimumtemperatuur 2 à 3C onder nul aan. Als het kouder wordt, dienen de chinchilla’s binnen gezet te worden. Het is beter om ze niet meteen in de huiskamer te zetten, het temperatuursverschil is dan veel te groot. Zet de dieren bij voorkeur in een schuur waar de temperatuur niet onder het vriespunt komt of in een bijkeuken of slaapkamer waar geen verwarming aan staat.

Maten

De minimale afmetingen voor het verblijf van twee chinchilla’s zijn 60 x 60 x 120 cm (l x b x h). Wanneer er meer chinchilla’s gehouden worden, dient het verblijf groter te zijn.