Gezondheid Jufferkraanvogel

Algemeen

Kraanvogels zijn sterke vogels die niet snel ziek worden. De belangrijkste doodsoorzaken bij volwassen kraanvogels zijn ongelukken. Kraanvogel raken bijvoorbeeld verstrikt in het net of breken een poot. Om ongelukken te voorkomen dient een verblijf zo ontworpen te worden, dat kraanvogels bijna niet kunnen verongelukken.

Gebroken poot

Wanneer een kraanvogel een poot breekt, is de kans klein dat het weer helemaal goed komt. De poot kan gespalkt worden, door een mal langs de poot te leggen en die met tape aan de poot te bevestigen. Een andere mogelijkheid is een stuk harde tuinslang te nemen en dat om de poot te binden.
Een kraanvogel met een gespalkte poot, mag de poot niet teveel belasten. Door de kraanvogel in een klein verblijf te plaatsen kan de poot genoeg rust krijgen.
Afhankelijk van hoe gecompliceerd de breuk is, zal het enkele weken duren, voordat de poot genezen is. Het wil niet zeggen dat lopen, baltsen en paren dan nog lukt.

Kromme tenen

Kraanvogels kunnen kromme tenen hebben. Bij vogels die de volwassen grootte bereikt hebben, is hieraan niets meer te doen. Bij kuikens kan het probleem verholpen worden, door de tenen enkele dagen in de juiste positie te plaatsen. Dat kan door een deel van een satéprikker langs de teen te houden en met tape te bevestigen. Ook kunnen de tenen op een groot stuk tape worden geplaatst, met een ander stuk tape eroverheen. De tape dient na enkele dagen verwijderd te worden, of indien nodig worden vervangen. De tape dient te worden vervangen omdat de tenen groeien.

Draai- of hangvleugel

Bij een te eiwitrijke voeding, groeien jonge kraanvogels te snel. De vleugels zijn dan te zwaar voor de spieren die op dat moment aanwezig zijn bij de jonge vogels. Het buitenste vleugellid zal naar beneden zakken en soms naar buiten draaien, zodat de vleugel haaks ten opzichte van het lijf komt te hangen.
Kuikens mogen uit voorzorg geen eiwitrijke voeding krijgen. Als een kuiken een draai of hangvleugel heeft, dient direct overgegaan te worden op een eiwitarmer dieet. De vleugel kan met tape op zijn plaats worden geplakt. De tape dient ten minste enkele dagen te blijven zitten. Indien de vleugel hard groeit, zodat de tape niet meer mooi recht zit, kan de tape het beste vervangen worden. Wanneer de tape definitief verwijderd is, dient de verzorger te blijven controleren of de vleugel echt goed zit. Gaat de vleugel weer terug in de verkeerde positie zitten, dient de verzorger de vleugel meteen weer terug op de goede plaats te plakken. Soms is het noodzakelijk dat de tape wel drie weken blijft zitten, voordat het probleem verholpen is. Als de vogels op jonge leeftijd op de juiste manier worden behandeld, is het probleem meestal te verhelpen. Is de vleugel bij de dieren die de volwassen grootte hebben bereikt, nog steeds niet op de plaats, dan zal een behandeling moeilijk worden.