Gezondheid Dwerggoerami

Algemeen

Sterke en gezonde vissen kunnen ziekten bij zich dragen.Wanneer men nieuwe vissen wil introduceren in het aquarium is het verstandig om deze eerst in een quarantainebak te plaatsen. Deze bak dient een klein aquarium te zijn die voldoet aan alle eisen van de vissen. Na een paar dagen wanneer de vissen geen ziekten vertonen kunnen ze bij de andere vissen geintroduceerd worden.

Ziekten

  • Zandstip
  • (Oodinium pillularis)
    De vis is bedekt met aanslag van gelige puntjes, waardoor de schubben fluweelachtig lijken. Vaak wordt bij deze ziekte alleen de kieuwen aangetast. De eerste symptomen ziet men meestal op de transparante vinmembranen of op de schubranden. De vis ademt vak zwaar en hangt aan het oppervlak. Men dient de handelaar om goede medicijnen te vragen. De ziekte kan men redelijk behandelen met keukenzout. Men dient 2 tot max. 4 theelepels keukenzout op te lossen in 10 liter water. Het zout wordt niet afgebroken en deze behadeling hoeft dus ook niet herhaald te worden. Wanneer de infectie is verdwenen dient men een reeks gedeeltelijke waterverversingen uit te voeren. Hierdoor wordt het zout weer uit het water verwijderd.

  • Witte stip
  • (Ichthyophthirius multifilis)
    De vis is bezaaid met witte puntjes. Ook wratjes zijn aanwezig op het lichaam van de vis. Men ziet een vermindering van eetlust en de vis gaat trekken met de vinnen. Om deze ziekte te behandelen dient men medicijnen uit de dierenwinkel te gebruiken. Bij labyrintvissen speelt deze ziekte overigens geen bijzonder grote rol.

  • Huidverzweringen

  • Bij labyrintvissen doen zich huidverzweringen voor die moeilijk zijn te genezen. Ze worden veroorzaakt door metacercaria, een levensstadium van zuigwormen (Trematoda). Veel zuigwormen kennen een meervoudige gastheerwisseling, met waterslakken en vissen. Om te voorkomen dat de wormen zich voortplanten is het zinvol om labyrintvissen te houden in een aquarium zonder slakken. Deze ziekte is eigenlijk niet te behandelen. De metacercaria zitten al in het spierweefsel van de vissen en kunnen niet verwijderd worden. Zelfs als het mogelijk was ze te doden zou de vis ziek worden van het soortsvreemde eiwit dat bij de afbraak ontstaan.