Gedrag Chinicilla

Basisgedrag

Chinchilla’s zijn schemerdieren. Overdag trekken de dieren zich meestal terug in hun slaapverblijf en worden pas actief tegen de avond. Soms laten chinchilla’s zich ook overdag zien, vooral wanneer er dingen gebeuren die hun interesse opwekken, zoals onbekende geluiden. Chinchilla’s zijn sociale dieren. Een solitair gehouden chinchilla voelt zich niet prettig en wordt lusteloos en sloom of ontwikkelt gedragsstoornissen. Chinchilla’s communiceren door middel van geluiden en de dieren herkennen elkaar aan de geur. Chinchilla’s bijten zelden. Het zijn zindelijke dieren en doen hun behoefte altijd in dezelfde hoek.

Groepsveranderingen

Het vormen van een groepje/paartje chinchilla’s is niet eenvoudig. Het beste is om meteen een koppel chinchilla’s te kopen, maar wanneer er toch een koppel/groep gevormd dient te worden, dient dit zeer zorgvuldig te gebeuren. Zet één van de chinchilla’s in een klein kooitje (wenkooitje) en zet dit in het verblijf van de andere chinchilla. Zo kunnen de dieren aan elkaar wennen zonder dat er gevechten kunnen ontstaan. Als chinchilla’s elkaar niet mogen, zullen de dieren op de achterpoten gaan staan, elkaar onderplassen en elkaar door de tralies heen proberen te bijten. Wanneer de dieren rustig naast elkaar gaan zitten, kan de ene chinchilla uit het wenkooitje gehaald worden en bij de andere chinchilla gezet worden. De chinchilla’s dienen meteen van elkaar gescheiden te worden als ze beginnen te vechten. Probeer de dieren opnieuw aan elkaar te laten wennen door de andere chinchilla in het wenkooitje te zetten. Laat de chinchilla’s pas los bij elkaar als het zeker is dat de dieren elkaar mogen. Zet echter nooit een jong vrouwtje bij een volwassen mannetje. Het mannetje zal haar willen dekken, terwijl het vrouwtje daar zelf nog niet aan toe is. Een ouder vrouwtje met een jong mannetje kan wel samen, evenals twee mannetjes of twee vrouwtjes.

Delen met andere soorten

Wanneer de chinchilla in de huiskamer losgelaten wordt, dient er wel rekening gehouden te worden met eventuele andere huisdieren. Sommige honden of katten zien een chinchilla absoluut niet als prooi en spelen alleen maar of kijken niet naar de chinchilla om. Andere honden en katten zullen gaan jagen. Let daarom altijd goed op. Kleinere dieren, zoals konijnen of cavia’s, gaan prima samen met chinchilla’s. Chinchilla’s vinden het voer van andere knaagdieren erg lekker, maar dit is heel slecht voor ze. Zet deze dieren dus niet bij elkaar in het hok.