Zoobiquity

16oktober2013
Uitgever: Vintage Books, 2013
Zoo-wat? De term Zoobiquity is bedacht door Barbara Natterson om de mens- en diergeneeskunde met elkaar te verenigen. Het gaat dus niet over zoönosen, ziektes die van mens op dier (of andersom) over kunnen gaat, maar om aandoeningen die zowel bij mens als bij dieren kunnen voorkomen.
Barbara Natterson is cardiologe, die lang alleen haar eigen soort onderzocht en behandelde. Totdat ze gevraagd werd om in de dierentuin naar een keizerstamarin met een hartafwijking te komen kijken. Tot haar grote verbazing zag ze onder de microscoop dat de afwijkende hartcellen van het aapje er net zo uitzagen als hartcellen van mensen met dezelfde ziekte. Ze rolde langzamerhand in de wereld van zieke dierentuindieren en behandelde veel dieren, van leeuwen tot tapirs. En zo raakte ze gefascineerd door aandoeningen die ze bij dieren zag en veel overeenkomsten vertoonden met aandoeningen bij mensen. Haar eigen ervaringen en literatuuronderzoek leidden tot talloze voorbeelden. Prairiewoelmuizen met heimwee, jaguars met borstkanker, een epidemie van chlamydia onder koala’s, obesitas en anorexia: mens en dier delen dezelfde ziektes. Katten met smetvrees likken zichzelf obsessief schoon en Shar-pei’s kunnen aan zelfverminking doen. Lange tijd was er niet veel interesse vanuit de mensendokters voor deze aandoeningen. Zielig hoor, maar wat hebben onze patiënten er aan? Dat begint te veranderen. Door onderzoek naar bepaalde aandoeningen bij dieren, kan geleerd worden hoe bijvoorbeeld kraakbeenschade bij mensen te genezen. En meer inzicht in het eetgedrag van zeugen kan leiden tot het verklaren van eetstoornissen bij mensen. Ook een methode om kanker bij dieren te behandelen (holmiumtherapie) zou bij levertumoren ingezet kunnen worden.
Het lijkt overigens wel van belang te zijn of een aandoening van nature voorkomt bij het desbetreffende dier. Een ziekte die kunstmatig is aangebracht in een dier kan de resultaten aardig vertroebelen, zoals vaak gezien wordt bij medicijnonderzoek bij proefdieren.

Het boek is ondertussen ook vertaald in het Nederlands. Dan heet het ‘Dierenbrein en mensenlijf’.

Titel: Zoobiquity
Auteurs: Barbara Natterson-Horowitz, Kathryn Bowers
Uitgever: Vintage Books, 2013
ISBN10: 0307477436
ISBN13: 9780307477439