Some we love, some we eat, some we hate

27juni2013
Uitgever: Harper Perennial, 2011
De ondertitel zegt het al: waarom is het zo lastig om eenduidig over dieren na te denken. Een puppy kan een geliefd huisdier zijn in Kansas, een ongewenst dier in Kenia en een smakelijk hapje in Zuid-Korea. In dit boek wordt ingegaan op zeer verschillende standpunten over dieren.
De auteur schuwt de controverse niet. Hij praat met mensen die hanen houden voor hanengevechten. De dieren worden vertroeteld, en bijzonder goed verzorgd. En de verliezer van het gevecht verdwijnt in de kadaverton. Welk dier heeft een beter leven gehad: de haan die voor een hanengevecht voorbereid wordt, of het vleeskuiken dat vetgemest tot ’s zondags gebraad? Herzog zoekt dierenactivisten op en praat met onderzoekers die met proefdieren werken. Hij interviewt vegetariërs en veganisten en liefhebbers van de jacht.
Ook het tijdsbeeld verandert onze kijk op dieren. Vroeger was het heel normaal dat de (waak)hond buiten bleef en geen poot over de drempel zette. Nu hebben we welness centra voor honden, en winkels met designer outfits en bijpassende halsbandjes en laarsjes voor Fifi en Bello. Het speciale voer wat de huisdieren in de Westerse wereld krijgen is van de hoogste kwaliteit. En waarschijnlijk gezonder en voedzamer dan wat veel mensen eten. Maar ook zijn er mensen die dieren martelen en mishandelen. Waarom doen zij dat?

Het is een boek wat je als lezer aan het denken zet en wat kan leiden tot fronsen, ongeloof en lachbuien, vooral als Herzog zijn kat Tilly bij het verhaal betrekt.


Titel: Some we love, some we eat, some we hate
Auteur: Hal Herzog
Uitgever: Harper Perennial, 2011
ISBN-10: 0061730858
ISBN-13: 978-0061730856