Spot the difference

01mei2013
Uitgever: Nothingham University Press (2010)
Zijn cheetahs eigenlijk gewoon grote huiskatten? De huiskat wordt wel vaak als model dier voor de cheetah gebruikt, maar dat lijkt niet altijd terecht te zijn. In dit boek wordt aangegeven op welke terreinen de cheetah uniek is en soort specifieke behoeftes heeft.
De cheetah is een bedreigde diersoort. Vooral het verlies van habitat en de conflicten met mensen op het gebied van territorium en prooien leiden tot het uitsterven van de cheetah. Er zijn internationaal gecoördineerde fokprogramma’s maar de cheetah populaties in gevangenschap zijn nog niet groot genoeg. Mede door deze programma’s is de specifieke kennis over de cheetah enorm toegenomen maar de huiskat wordt (vooral op het gebied van reproductie en voeding) nog vaak als modeldier voor de cheetah ingezet. Het is de vraag of dat terecht is. Kan kennis over de huiskat wel geëxtrapoleerd worden naar een zo verre verwant?
In dit boek zijn de overeenkomsten en verschillen tussen cheetahs en huiskatten verzameld, vooral op het terrein van voeding en reproductie. Wanneer voorbeelden van één van beide diersoorten missen worden andere katachtigen erbij gehaald.
De beschrijvingen en vergelijkingen zijn vooral van belang voor het formuleren van rantsoenen voor cheetahs in gevangenschap en voor fokprogramma’s in dierentuinen.
De auteur is gepromoveerd op de voeding van huiskatten en cheetahs en heeft diverse artikelen gepubliceerd over huiskatten en cheetahs op de onderwerpen voeding, groei, ontwikkeling en huisvesting en verzorging.


Titel: Spot the difference – Comparative nutrition and reproduction in the domestic cat and cheetah
Auteur: Katherine M. Bell
Uitgever: Nothingham University Press (2010)
ISBN10: 1904761607
ISBN13: 9781904761600