Metamorphoses of the Zoo

24november2010
Uitgever: Lexington Books, 2010
Het boek Metamorphoses of the Zoo: Animal Encounter After Noah is gewijd aan de enorme ontwikkeling die heeft plaatsgevonden in dierenparken. Historisch gezien waren dierentuinen vooral een uiting van macht of aanzien.
Een dierentuin was een verzameling van dieren, liefst zoveel mogelijk soorten. De dieren werden zó gehouden dat het publiek ze goed kon zien, dus in kleine kooien. Tegenwoordig zijn dierentuinen toonbeelden van milieu educatie, wetenschappelijk onderzoek en natuurbehoud. Daarnaast heeft er een enorme ontwikkeling plaatsgevonden in het ontwerp van de behuizing van dieren, die een steeds natuurlijker aanzien heeft gekregen. Verder is het overduidelijk dat dierentuinen inmens populaire attracties zijn die wereldwijd honderden miljoenen bezoekers trekken. Hieruit wordt geconcludeerd dat mensen een sterke mate aan biofilie hebben, oftewel dat mensen behoefte hebben aan natuur en dieren om hun heen. En dat geldt in sterkere mate wanneer de eigen habitat te homogeen wordt, biologische gezien. Vanuit die visie is het dan ook niet verbazingwekkend dat de meeste dierentuinen gevonden worden in stedelijk gebied.
Metamorphoses of the Zoo biedt stof voor een creatieve reconstructie van dierentuinen. Er is aandacht voor contact tussen soorten en voor eco-psychologische gezondheid.


Metamorphoses of the Zoo: Animal Encounter After Noah
Ralph Acampora
Publisher: Lexington Books, 2010
ISBN-10: 073913454X
ISBN-13: 978-0739134542