Built by animals

13mei2009
Source: Oxford University Press, 2007
Dieren bouwen onwaarschijnlijke bouwwerken. Termietenheuvels zijn (relatief gezien) drie keer zo hoog als wolkenkrabbers, vogels kunnen prachtige nesten maken en spinnen weven van sterk draad webben waar ze hun prooi mee vangen.
Maar hoe kunnen dieren met zulke kleine hersens dergelijke complexe structuren bouwen en waarom doen ze dat? Hansell bekijkt de bouwwerken en legt de biologie van het gedrag uit.
Hij legt uit hoe dieren met kleine hersens complexe structuren bouwen door eenvoudige handelingen vaak te herhalen en door hun excreta te gebruiken. Deze excreta zijn zeer specifiek en ver ontwikkeld.
In het boek komen onder andere wespennesten, blad snijdende mieren, kokerjuffers en amoebes aan bod. Spinnenwebben wordt biochemisch en mechanisch geanalyseerd en de bouw van een wespennest wordt met computermodellen gesimuleerd.
Ook de prieelvogels die voor zijn aanstaande vrouw een mooi prieel bouwt van twijgjes, veertje, bessen en keverschilden wordt besproken. De auteur vraagt zich hierbij af of dieren ook gevoel voor schoonheid hebben.

De auteur is emeritus hoogleraar Animal Architechture aan de Universiteit van Glasgow.


Built by animals, the natural history of animal architecture
Mike Hansell

ISBN10: 0199205566
ISBN13: 9780199205561