De Grote Aquariumgids

09juli2008
Bron: De Redactie, Amsterdam, 2000
De ondertitel van dit boek zegt eigenlijk al voldoende: Een aquarium bouwen, inrichten en onderhouden. In deze grote gids met veel illustraties staat een schat aan informatie voor de aquariumhouder.
In het eerste hoofdstuk wordt het belangrijkste onderdeel behandeld: water. Van zowel zoet als zout water worden diverse kentallen behandeld: wat is de pH, de hardheid, troebelheid, soortelijke massa en nog diverse andere kentallen. Hoe bepaal je deze gehaltes en hoe kunnen ze beïnvloed worden. Ook worden verschillende typen aquaria behandeld: de algemene - en biotoop aquaria. In het hoofdstuk ‘Vissen’ is er eerst aandacht voor de anatomie en biologie van de vis. Ook het gedrag van vissen valt hier onder. De paragraaf Voeding bespreekt de diverse vormen van visvoer: droogvoer en levend voer. Ook het zelf kweken van bijvoorbeeld pekelkreeftjes staat vermeld. Verder is er aandacht voor de kweek van vissen en voor de diverse ziektes die voor kunnen komen bij aquarium bewoners. Een groot deel van het hoofdstuk Vissen is gewijd aan twee catalogi: die van zoetwatervissen en één van zoutwatervissen. Ook de zoet- en zoutwater ongewervelden (schelpdieren, schaaldieren en holtedieren) komen aan bod. Eerst wordt hier algemene uitleg over verstrekt, dan is er nog een catalogus.
Ook de planten, zowel gewenst als ongewenst (algen) komen uitgebreid aan bod. Na algemene uitleg over verzorging en stekken volgt ook hier weer een catalogus.
Het laatste hoofdstuk behandelt de technieken van de aquariumhouder. Hierin staat veel informatie over het zelf bouwen van aquaria, over verlichting, beluchting en verwarming en over de bodem en het decor. Ook het starten van een aquarium en daarna het onderhoud ervan komen uitgebreid aan bod.

Oorspronkelijke uitgave: Sélection du Reader’s Digest, 1995
Nederlandse uitgave: De Redactie, Amsterdam, 2000
Bewerkt door Willemien Werkman
ISBN: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1