Porcupines

23oktober2014
Uitgever: Johns Hopkins University Press, 2012
Stekelvarkens zijn aparte dieren die tot de verbeelding spreken en de nodige vragen oproepen. Steken ze zichzelf of andere stekelvarkens weleens met hun stekels? En hoeveel soorten stekelvarkens zijn er eigenlijk?
In Porcupines – The Animal Answer Guide komen deze en vele andere vragen aan bod. Stekelvarkens zijn grote knaagdieren die leven van bladeren, boomschors en fruit. De pennen zijn aangepaste haren. Er worden nu 26 soorten onderscheiden maar er worden nog soorten ontdekt. En de oude en nieuwe wereld stekelvarkens hebben een gemeenschappelijke voorouder, maar zijn apart geëvolueerd.
De auteur is een kenner op het terrein van stekelvarkens. Hij bekijkt de overeenkomsten en verschillen tussen stekelvarkens op het gebied van anatomie, gedrag en voortplanting. Stekelvarkens worden verdeeld in oude wereld soorten (Afrika, Azië en Zuid-Europa)en nieuwe wereld soorten (Noord en Zuid-Amerika).
Roze gaat ook in op kwesties rond de bescherming van stekelvarkens. Een Braziliaanse soort was zo zeldzaam dat het dier als uitgestorven beschouwd werd, tot het opnieuw ontdekt werd in de jaren 80 van de vorige eeuw.


Titel: Porcupines – The Animal Answer Guide
Auteur: Uldis Roze
Uitgever: Johns Hopkins University Press, 2012
ISBN-13: 9781421407364