Alles wat u wilt weten over de voeding en verzorging van dieren

Giftige planten

Bron: groenkennisnet.nl

Veel planten kunnen giftig zijn voor paarden, schapen, geiten en runderen. Dieren die in een wei grazen hebben meestal geen aandacht voor een giftige struik in de omgeving. Daar gaat niet zo vaak iets fout.

Pijn herkennen bij paarden

Bron: uu.nl

Paarden kunnen niet vertellen of en waar ze pijn hebben. En omdat paarden prooidieren zijn, zal hun instinct vertellen om pijn niet duidelijk te laten zien. Maar soms is het wel belangrijk om daar wat van te weten. In Utrecht is nu een pijnschaal voor paarden ontwikkeld.

In dieren verplaatsen

Bron: groenkennisnet.nl

Een vooraanstaand dierenonderzoeker maakt gebuikt van haar eigen aandoening om het welzijn van dieren te verbeteren. Doordat Temple Grandin autistisch is, kan ze zich zeer goed in dieren - vooral koeien - verplaatsen.

Gewichtige welzijnsproblemen

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Gedurende drie jaar zijn 255 olifanten (Afrikaanse en Aziatische) bestudeerd in 70 Amerikaanse dierentuinen. Een team van 27 onderzoekers richtte zich op diverse gezondheidskenmerken van de dieren. Overgewicht en verschillende andere welzijnsproblemen kwamen aan het licht.

Sesam open u!

Bron: levendehave.nl
Een Britse liefhebber van kippen heeft een unieke deuropener bedacht die door zijn kippen zelf bediend wordt. De laatste kip die op stok gaat doet de deur dicht. 's Ochtends gaat de deur weer open wanneer alle kippen van stok gaan.

Penseelaapje

Bron: marmosetcare.com en waza.org
Het penseelaapje is één van de geslachten van de familie van klauwaapjes. Aan het gewone penseelaapje is een uitgebreide website gewijd, met veel informatie over hoe de dieren in het wild leven en hoe ze gehouden moeten worden in gevangenschap.

Modderbad

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Varkens zoelen graag en dat betekent dat ze graag een modderbad nemen. Het biedt verkoeling op warme dagen, de modder beschermt de huid tegen de zon en ectoparasieten worden zo verwijderd.

Vogels in de rui

Bron: EZNC
Veren hebben diverse functies bij vogels: naast een belangrijke rol bij het vliegen zijn veren ook belangrijk voor de isolatie van het lichaam en voor het afstoten van water (wat ook weer de kans op afkoeling vermindert).

Huisvesting van de pijlgifkikker

Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Pijlgifkikkers kunnen in een terrarium gehuisvest worden of in een paludarium (een kikkerbak). Deze bakken kunnen gekocht worden of door een handige doe-het-zelver zelf gemaakt worden.

Gedrag van de pijlgifkikker

Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Pijlgifkikkers zijn dagactieve dieren. Dit is mede een reden van hun felle kleuren. Die zijn een waarschuwing voor mogelijke vijanden. Het voortplantingsgedrag van pijlgifkikkers is anders dan dat van de meeste kikkersoorten.

De verzorging van de flappentak

Bron: pers med
Voor de huisvesting van de flappentak is het vooral belangrijk dat de bak minimaal drie keer zo hoog is als de lengte van het grootste dier. Deze ruimte is nodig voor de vervellingen. Ook kunnen dan langere voedseltakken met meer bladeren in de bak geplaatst worden waardoor er minder vaak gevoerd hoeft te worden. .

Van ei tot flappentak

De vrouwelijke flappentakken kunnen zeer veel eieren produceren. Er worden er één tot vier per nacht gelegd of liever gezegd geschoten. De eieren (één per keer) zijn eerst te zien in de anusopening waar ze een tijdje stevig worden of uitharden. Dan worden ze met kracht naar buiten geschoten. De tik tegen het glas van het terrarium is goed hoorbaar!

De flappentak (Extatosoma tiaratum)

Bron: pers med
De flappentak is een lid van de familie van de wandelende takken en wandelende bladeren. Deze insectenfamilie (Phasmidae) telt (tot nu toe bekend) ongeveer 2500 soorten. Dieren uit deze familie kunnen varieren van enkele centimeters tot wel een halve meter.

Slakken in het aquarium

Bron: Het zoetwater aquarium, J. Etscheidt, Deltas
Slakken in het aquarium kunnen zeer nuttig zijn. Zo doorploegt de levendbarende puntslak de bodem op zoek naar voedsel. Daarbij wordt de diepere bodemlaag met humus vermengd, waardoor de afbraak beter verloopt.

Gedragsverrijking bij eekhoorns

Bron: EZNC
Eekhoorns zijn vooral actief gedurende de vroege ochtend en namiddag. Daarvoor en daarna brengen zij vooral rustend en slapend door.