Voortplanting Egel

Koppelen

De paartijd van egels begint in mei en is in juli weer afgelopen. De mannetjes gaan in deze periode op zoek naar een geschikte partner. Ze leggen dan lange afstanden af. Het paringsritueel duurt een paar dagen en is niet erg romantisch. De egels blazen naar elkaar, rollen zich op, lopen soms weg en bijten elkaar. De paring zelf duurt maar 10 minuten. Als de paring voorbij is gaan de twee egels weer ieder hun eigen weg. Het mannetje gaat dan weer op zoek naar een ander vrouwtje.
Het vrouwtje zal niet meer paren met andere mannetjes en zal deze ook meteen wegjagen.

Dracht

De vrouwtjesegel is vruchtbaar vanaf een leeftijd van ongeveer tien maanden. Bij mannetjes is dat al na drie maanden. De draagtijd is ongeveer 35 dagen.

Geboorte

Het aantal egeltjes wat geboren wordt is afhankelijk van de leeftijd van de moeder. Als de moederegel nog jong is zijn de nestjes meestal klein. Dan worden er gemiddeld 3 tot 4 jongen geboren. Als de moeder ouder is worden er ongeveer 5 tot 6 egeltjes geboren.
De babyegels hebben kleine zachte witte stekels die plat op hun rug liggen. Zo kunnen ze de binnenkant van de baarmoeder niet beschadigen. Pas na een paar uur gaan de stekels overeind staan.

Zorgen voor de jongen

Bij de geboorte wegen de jongen 21 tot 25 gram en ze zijn 6,5 tot 7 cm. lang. De babyegels maken een tsjilpend geluid als ze honger hebben. De eerste 30 tot 35 uur na de geboorte van de jongen eet of drinkt de moeder niks en blijft ze bij haar jongen om ze te verzorgen.
Na twee dagen worden de eerste donkere stekels zichtbaar. Na twee weken wegen de egeltjes drie keer zoveel als toen ze geboren werden en zijn de witte stekels bijna allemaal weg.
Wanneer de egels ongeveer 16 dagen oud zijn gaan de ogen en oren open.
Als de egels drie weken oud zijn hebben ze ook haren op hun buik en is hun neus spits. Ze gaan nu ook zelf op zoek naar voedsel.
Na 40 dagen laat de moeder de egels niet meer bij haar drinken. De eerste winterslaap wordt door de egels samen gedaan en daarna gaan ze ieder hun eigen weg.