Voortplanting Alpaca

Koppelen

Binnen een kudde is maar één mannetje aanwezig. Dit mannetje zal de vrouwelijke alpaca´s in de groep dekken.
Alpaca's hebben geen echte bronsttijd. Alpaca's zijn geinduceerde ovuleerders wat betekent dat ovulatie pas plaatsvindt na de dekking. De merrie komt regelmatig terug bij de hengst totdat ze hem afwijst of weigert. Dit is meestal een teken dat de merrie drachtig is.
De dekking vindt liggend plaats. De hengst brult of gromt tijdens het paren.

Dracht

De draagtijd van de alpaca ligt tussen de 330 en 350 dagen.
Twee weken na de geboorte kan de merrie opnieuw gedekt worden.

Geboorte

Na de drachtperiode wordt er 1 jong geboren. Een tweeling is erg zeldzaam. Je kunt aan de uiers zien wanneer er een jong geboren gaat worden. De uiers zijn dan opgezwollen. De geboorte gebeurt zijdelings en duurt meestal niet lang. De voorbenen verschijnen tegelijkertijd met de snuit. Om het vruchtvlies kapot te maken trappelt het veulen. Een pasgeboren alpaca´s jong weegt ongeveer 4,5 tot 10 kg. Bij de geboorte hoeft in principe niet geholpen te worden.

Zorg voor de jongen

Na de geboorte bekommert de moeder zich niet om het jong. Pas als het jong geluid maakt zal de merrie proberen het jong te stimuleren om te gaan staan. Dit doet ze door met haar voorbeen tegen het jong te duwen. Het jong kan nog niet meteen lopen. Dat kan het pas na minstens een uur. De zoogtijd van alpaca´s is ongeveer 4 tot 6 maanden.