Voortplanting Dwerggeit

Koppelen

Een dwerggeit mag gedekt worden als ze negen maanden oud is. Om de drie weken wordt de geit bronstig. De bronst is de tijd dat de dieren willen paren. Je kunt aan de geit zien wanneer ze bronstig is. Dan bespringt ze andere geiten als er geen bok in de buurt is. Als ze niet meer bronstig is wordt ze weer rustiger.

Dracht

Een dracht van een dwerggeit duurt ongeveer vijf maanden. Aan de dwerggeit kun je zien of ze drachtig is. Zo is ze niet meer bronstig, is ze rustiger geworden, haar buik wordt dikker en na 3,5 maand wordt ook de uier groter.

Geboorte

Als de geit onrustig wordt is de geboorte nabij. Ze gaat dan vaak liggen en weer staan. De waterblaas komt naar buiten en barst. Een tijdje later worden de pootjes van het lam zichtbaar en dan duurt het niet lang meer voor het lam geboren wordt. Als het lam eenmaal geboren is zal de geit het drooglikken. Al snel probeert het lam te gaan staan en gaat op zoek naar de uier.

Zorg voor de jongen

Het kan gebeuren dat de moedergeit niets van het lam wil weten. Dan kun je de moedergeit met een halsband vastmaken en het lammetje laten drinken aan de uier. De geit zal dan voelen dat er minder spanning op haar uier staat en zal ze het lam accepteren. Doe dit twee dagen en waarschijnlijk zal het drinken daarna geen problemen meer opleveren.