Voortplanting Ara

Koppelen

Als je twee ara½s wilt koppelen kun je het beste beginnen door de kooien bij elkaar te zetten (als dit mogelijk is). Daarna bij voorkeur de twee gelijkertijd in een nieuwe voliere plaatsen en ze de eerste tijd goed in de gaten te houden. Bij ernstige ruzies kan dan snel ingegrepen worden. Gevechten kunnen echter wel beperkt worden door voldoende uitwijk- en verstopmogelijkheden in te bouwen. Als ara½s een paar vormen, doen ze dit voor het leven.

Broed

In het wild wordt het nest meestal in holle bomen gebouwd. Het vrouwtje legt twee of drie eieren. Een nest is van veraf al te herkennen. Vaak steekt de staart van deze dieren uit het nest.
In de nestkast worden ook 2 of 3 hagelwitte eieren gelegd van de afmetingen 47,0 x 33,9 mm. De Broedperiode bedraagt 26 tot 28 dagen.

Geboorte

Zorg voor de jongen

Tussen de 90 en de 100 dagen vliegen de jonge vogels uit, waarna ze nog enige tijd door de oudervogels gevoerd worden. Deze jonge vogels zien er nog niet zo uit als de volwassenen. Hun staart is korter en de snavel nog lichter van kleur.