Voortplanting Duif

Koppelen

In het voorjaar baltsen de doffers al vroeg in de morgen, het komt ook wel voor dat het in de nacht gebeurd. Het baltsen gebeurd op de volgende manier. De doffer buigt zich snel op en neer voor de duiven en zet zijn hals- en krop veren recht, dit gaat gepaard met het baltsgeluid. De doffer houdt dit net zolang vol tot de eieren er zijn. Eind Maart komt het nest, dit wordt in struiken of bomen gemaakt en de duivin legt daar haar 2 witte eieren.

Broed

De broedduur van een tweetal eieren is ca. 2 weken, is het weer goed dan blijven de jongen ook deze tijd nog in het nest.

Geboorte

Wanneer een jong uit het ei komt is het nauwelijks groter dan een duim en weegt het ongeveer 20 gram.
Duiven worden blind en naakt (met wat geel dons bedekt)geboren.

Zorg voor de jongen

De eerste dagen krijgen duiven zogenaamde 'kropmelk' gevoerd. Dit is een eiwitrijke voedermassa die (door hormonale verandering) in de krop van zowel doffer als duivin wordt aangemaakt. Wanneer de duif zes dagen oud is, opent hij zijn ogen. Vanaf dat moment krijgt de jonge duif geen kropmelk meer, maar granen.
Na ongeveer drie weken moeten de jongen zelfstandig worden. Ze gaan zelf eten en drinken. Als ze vier weken oud zijn, beginnen ze te vliegen. Vanaf ongeveer een half jaar zijn de duiven geslachtsrijp.