Voortplanting Guppy

Koppelen

De guppy is eilevendbarend. Bij de copulatie probeert het mannetje zijn gonopodium bij het vrouwtje in te brengen en haar zo te bevruchten. Het mannetje nadert het geslachtsorgaan van het vrouwtje met zijdelings naar voren gericht gonopodium. Het sperma bevindt zich in bundeltjes in het gonopodium en glijden daarin naar voren. Het copulatieorgaan wordt dan in de geslachtsopening van het vrouwtje gebracht en de bevruchting vindt plaats. Er is sprake van een echte copulatie bij deze vissen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het vrouwtje het ingebrachte sperma zeer lang kan bewaren. Haar eieren rijpen nogal langzaam en door het hiervoor beschrevene is zij instaat meerdere legsel te bevruchten. Bevruchting en ontwikkeling van de eieren vinden plaats in het omhulsel van de eierstok. Staat de geboorte op het punt te beginnen dan gaan de eieren pas naar de verwijde eileider.

Dracht

De guppyvrouw is draagster van de kleine vissen. De draagtijd is 5-6 weken.Het wijfje kan tot wel 40 nakomelingen krijgen.

Geboorte

De jongen worden levend geboren en eten al direct stoffijn droogvoer.

Zorg voor de jongen

Wanneer de jongen geboren worden zijn deze vrijwel meteen op zichzelf aangewezen. Wanneer er voldoende planten aanwezig zijn kan het jong overleven. Als dit niet het geval is kan het zijn dat de volwassen guppy's de pasgeborenen verorberen.