Voortplanting goudhamster

Koppelen

Syrische hamsters zijn vanaf een leeftijd van 4 tot 5 weken vaak al vruchtbaar. Op die leeftijd zijn de dieren echter nog lang niet toe aan het dragen en zogen van een nestje jongen. Wacht daarom met fokken tot het vrouwtje 4 tot 6 maanden oud is. Een mannetje is fokrijp op een leeftijd 3 tot 4 maanden. Een vrouwtjeshamster is één keer per vier dagen paringsbereid. Het tijdstip waarop het vrouwtje bereid is te paren, is ook makkelijk zelf vast te stellen. Wrijf het vrouwtje over haar rug. Als het vrouwtje vruchtbaar is zal het dier doodstil blijven staan met haar staartje omhoog. Op dat moment mag het mannetje haar dekken. Zet het vrouwtje altijd in het verblijf van het mannetje. Wanner het vrouwtje bij het mannetje gezet wordt terwijl ze niet paringsbereid is, zal het vrouwtje het mannetje meteen aanvallen. Op dat moment dienen de dieren meteen van elkaar gescheiden te worden en kunnen eventueel de volgende dag weer bij elkaar gezet worden om het opnieuw te proberen.

Dekking

Voordat de paring plaatsvindt, besnuffelt en likt het mannetje het vrouwtje. Daarna dekt het mannetje haar meerdere keren. Tussendoor wast het mannetje zich even snel. Het vrouwtje geeft het mannetje ongeveer een kwartier tot een half uur de tijd om haar te dekken. Daarna dient het vrouwtje meteen bij het mannetje weggehaald te worden, omdat de dieren anders zullen gaan vechten vanwege hun solitaire instelling.

Dracht

De draagtijd van een Syrische hamster is 16 dagen. Een drachtig vrouwtje dient zoveel mogelijk met rust gelaten te worden. Geef haar wel extra energierijke voeding, bijvoorbeeld honden- of kattenbrokjes. Deze bevatten voldoende eiwitten, welke in dit stadium erg belangrijk zijn. Vlak voor de bevalling worden de meeste vrouwtjes erg onrustig. De dieren slepen enorme hoeveelheden nestmateriaal naar het hol.

Geboorte

De jongen komen naakt en blind ter wereld. De dieren hebben een lichaamslengte van 2 cm en een geboortegewicht van ongeveer 2 gram. Gemiddeld worden er 6 tot 8 jongen geboren. Als de jongen geboren zijn, beginnen de dieren luidt te piepen en likt de moeder haar jongen schoon.

Zorg voor de jongen

De jongen ontwikkelen zich snel. Na een paar dagen verschijnen de eerste haartjes en het begin van de aftekening. Na bijna twee weken gaan de ogen open en kunnen de jongen ook horen. De dieren komen dan ook af en toe buiten het nest en beginnen al wat vast voer te eten. Na 18 tot 20 dagen hebben de jongen geen melk van hun moeder meer nodig en wanneer de jongen vier weken oud zijn, zijn de dieren zelfstandig en kunnen in een apart verblijf gezet worden. Mannetjes en vrouwtjes dienen gescheiden gehouden te worden, de vrouwtjes zijn namelijk na 4 weken al vruchtbaar.