Voeding Blauwe Stekelleguaan

Dieet

Blauwe stekelleguanen kunnen gevoerd worden met verschillende soorten bepoederde insecten. Water kan voor deze leguanen in een schaaltje aangeboden worden.

Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel blauwe stekelleguanen is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de blauwe stekelleguaan. Dit kan door insecten te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat. De dieren dienen voorzien te worden van kleine stukken meerschuim voor de calcium aanvulling.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De blauwe stekelleguaan heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen blauwe stekelleguanen mogen ongeveer drie keer per week gevoerd worden. Jonge dieren mogen dagelijks een kleine beetje gevoerd worden. Niet opgegeten (levende) voedseldieren kunnen het beste uit het verblijf verwijderd worden. Deze kunnen de rustende dieren storen of beschadigen.

Handopfok

Blauwe stekelleguanen zijn levendbarend. De draagtijd bedraagt 3 tot 4 maanden. De nestgrootte bestaat uit 6 tot maximaal 18 jongen. Voor de geboorte zijn de bewegingen van de jongen al te zien in de moederbuik. De jongen komen ter wereld in een vlies waar ze nog uit moeten breken. Daarna zijn ze vrij direct actief. De pasgeboren jongen zijn 6,4 tot 7 cm lang.

De jongen kunnen grootgebracht worden in een droog vivarium met daglichtbuizen, met een maximum temperatuur van 31°C. Wanneer de jongen 3 maanden oud zijn, dienen ze gescheiden grootgebracht te worden. Dit is vooral belangrijk bij mannetjes, zo kunnen onderlinge agressie en voortijdige paringen voorkomen worden. De jongen kunnen gevoerd worden met kleine insecten.

Het is voor jonge stekelleguanen niet nodig om de eerste winter al een koele periode mee te laten maken. Het is beter om de dieren actief te houden, zo eten de jongen beter, en groeien ze goed.