Voeding Chinese driekielschildpad

Dieet

Chinese driekielschildpadden eten heel gevarieerd en zijn omnivoor (alleseters). Ze kunnen gevoerd worden met hele vissen, rivierkreeften, regenwormen, ontdooide muizen, kwartelkuikens, eendagskuikens, waterinsecten of garnalen. Maar ook aquariumplanten kunnen als voedsel gegeven worden. Het voer moet fijngehakt worden en goed vermengd zijn.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel voor Chinese driekielschildpadden is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de Chinese driekielschildpad. Dit kan door insecten en voedseldieren, die aan land gevoerd worden, te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De Chinese driekielschildpad heeft een inwendig en een uitwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen Chinese driekielschildpadden mogen ongeveer drie keer per week gevoerd worden. Jonge dieren mogen dagelijks een kleine beetje gevoerd worden. Het voer moet op een platte brede steen gelegd worden, zodat het niet in het substraat rolt. Niet opgegeten (levende) voedseldieren kunnen het beste uit het verblijf verwijderd worden. Deze kunnen de rustende dieren, of de gelegde eieren, storen of beschadigen.

Handopfok

Chinese driekielschildpadden hebben één legsel per jaar, met 2 tot 3 eieren. De incubatietijd bedraagt 70 tot 80 dagen, bij 25 tot 32°C, in vochtig vermiculiet.

Pas uitgekomen jongen eten vaak dagen niet, totdat de dooierzak geheel is opgeteerd. Daarna kunnen kleine waterinsecten gegeven worden. De waterdiepte moet het dubbele van de schildhoogte zijn, en er moet een droge plek aanwezig zijn waar de jonge dieren kunnen zonnen.