Voeding Egel

Dieet

Egels horen tot de orde van insecteneters maar eten zeer gevarieerd. Hun favoriete voedsel is rupsen, regenwormen, kevers en (naakt)slakken maar ook granen, fruit, huisdiervoeders, kikkertjes, jonge vogels, kleine vogeleieren en verder worden spinnen, bessen en paddestoelen gegeten.

Per nachtelijke ronde verzamelt de egel zo’n 70 gram aan voedsel. In het hoogseizoen is bijvoeren niet nodig, de egel zelf het voedsel laten verzamelen heeft altijd de voorkeur. In het voorjaar en najaar zou bijgevoerd kunnen worden, maar ook dan blijft eigen gevangen voedsel de voorkeur hebben.

Bijvoeding kan bestaan uit ingeblikte huisdiervoeding, kattenbrokjes, gehakte pinda’s, restjes rauw en gekookt vlees, muesli en een kleine hoeveelheid groente. Wanneer droogvoer verstrekt wordt moet er ook vers water beschikbaar zijn. Er is ook compleetvoer voor egels te koop en ook meelwormen worden erg gewaardeerd.

Melk en ook in melk geweekt brood zijn niet geschikt voor egels. De dieren krijgen hier diarree van en kunnen daaraan overlijden.

Voedingsschema en voedingsplaats

Een egel in de tuin moet bij voorkeur zijn eigen voedsel bij elkaar zoeken. Wanneer bijgevoerd wordt is het van belang dat het voedsel niet bederft (bv door vliegen die er eitjes in leggen) of dat andere dieren er van eten. Wanneer het eten 's ochtends niet opgegeten is, dit weer weghalen.

Handopfok

Omdat egels beschermde dieren zijn, mag een particulier de dieren niet houden. Handopfok kan alleen gebeuren in een gespecialiseerde egelopvang. Voor niet vergunninghouders is dit verboden volgens de Flora- en faunawet.

Met behulp van een pipet of een kleine fles kun je een babyegel voeden. Op de eerste twee dagen geef je ze een beetje vervangende moedermelk voor kittens vermengd met biogarde yoghurt. Dit doe je overdag om de twee uur en ´s nachts om de vier uur. Na drie dagen voeg je een heel klein beetje kindermeel toe. Per dag steeds een beetje meer. Na zeven dagen zet je een schoteltje neer met daarop dezelfde ingrediënten als in het flesje of pipetje. Zo kunnen de egels zelf drinken. Niet iedere babyegel doet dit. Wanneer ze zelf van het schoteltje drinken hoeven ze ´s nachts nog maar een keer gevoed te worden.
Na ongeveer 2,5 week kun je wat kattenvoer door de voeding doen. Per dag steeds een beetje meer. Na drie weken hoeven ze niet meer per fles of pipet gevoerd te worden.
Na een maand kun je wat fruit, kattenvoer en water neerzetten. De egels eten nu vooral ´s nachts.