Voeding Hoornkikker

Dieet

De hoornkikker eet bepoederde insecten, ontdooide witte muizen en stukjes ontdooid kuikenvlees. Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel van hoornkikkers is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de hoornkikker. Dit kan door de voedseldieren te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De hoornkikker heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Een volwassen hoornkikker mag één keer in 7 tot 14 dagen een muis krijgen. Jonge dieren mogen om de dag gevoerd worden. Naar mate de dieren groter worden, kunnen grotere porties gegeven worden, maar dan wel minder vaak. Het is belangrijk niet opgegeten levende voedseldieren te verwijderen uit het vivarium. Deze dieren kunnen de rustende kikkers storen of beschadigen.

Handopfok

De hoornkikker heeft één of twee legsels per jaar, met 5000 eieren per legsel. De eieren kunnen na de afzet 24 tot 36 uur in een aquarium met 22 tot 25 cm chloorvrij water, van 28 tot 29 °C. De larven van de hoornkikker zijn ook kannibalistisch, de larven moeten ieder een apart bakje hebben, waarin ze grootgebracht kunnen worden.

De larven eten rode muggenlarven, ontdooide pekelkreeftjes of runderhart. Wanneer de metamorfose (gedaanteverwisseling van larf tot volwassen dier) begint, moeten de dieren voorzien worden van drijvende stukken kurkschors of schuimplastic om op te klimmen.

De jonge kikkers kunnen gescheiden grootgebracht worden in plastic bakken, met ventilatiegaten in het deksel. Als substraat kunnen natte tissues gegeven worden, die dagelijks vervangen dienen te worden.