Voeding Ara

Dieet

Er is speciaal voer voor ara's en papegaaien te krijgen dit kun je aanvullen met met een mineralen - en vitaminemengsel. De verhouding zaad / krachtvoer dient 50 - 50 te zijn. De hoeveelheid zonnebloempitten mag niet meer dan 10% zijn en liever geen pinda's geven.
Geef ze regelmatig fruit en bessen, maar nooit advokado's. Dit fruit is zwaar giftig voor papegaaiachtigen. Om zijn knaagbehoefte tegemoed te komen geef men ze best af en toe verse wilgentakjes of onbespoten fruittakjes.
Het is ook belangrijk om altijd een bakje met grit in de kooi te zetten, voor een goede spijsvertering.

Nutrientenbehoefte

Het voer van een ara moet uit de volgende percentages bestaan:
Eiwit :13,7%
Verteerbaar ruw eiwit: 11,5%
Vet :15,2%
Ruwe Celstof: 7,7%
Vocht :7,6%
As :3,0%
Verteerbaarheid : 83,9%

Voedingsschema

Elke dag moet de ara vers voer krijgen en groenvoer ook moeten ze elke dag schoon water tot hun beschikking hebben.

Voedingsplaats

Het voer kun je aanbieden in een voerbak, deze kun je vaak gewoon aan de tralies van het verblijf ophangen Bedenk goed dat water bakken met een vleugelmoer vast zitten want anders gooit de vogel ze telkens weer leeg, want hij vind dat een heel leuk spelletje. Fruit kan je ook aan de takken vastmaken of aan de tralies hangen, ze pakken het er zelf wel vanaf.
Geef elke dag vers drinkwater in de drinkbakjes, welke zo bevestigd zijn dat ze niet kunnen vervuilen door het knoeien met voer of door uitwerpselen. Bovendien moet de vogel er makkelijk vanaf zijn zitplaats bij kunnen.

Handopfok

De temperatuur in de broedmachine op 37,5 graden Celsius en in de couveuze op 35 graden Celsius met een vochtigheid van 60%. De temperatuur en vochtigheidsgraad in de couveuse moet elke week langzaamaan verlaagd worden totdat de vogel vleugelpennen heeft. Dan wordt de vogel op 31 graden gehouden totdat de vleugels open gaan. Dan verhuist het kuiken naar een warme kamer. Hij krijgt dan een grote open doos waarin hij wat rond kan kruipen. Wanneer de vogel interesse toont in de wereld buiten zijn doos en naar boven klimt, wordt hij in een (echte) kooi geplaatst.
Het duurt ongeveer zeven maanden voordat deze grote, lieve papegaaien geheel zelfstandig eten en hun (menselijke) verzorger hiervoor niet meer nodig hebben

 • Voeren

 • Wacht min 12 uur met de eerste voeding. Gebruik een goed opfok voer voor papegaaien (verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken.
  De jonge vogels worden om de twee uur gevoerd met een spuitje
  Na een week zie je de verandering al, de snavel is al zwart de ogen zijn open en de eerste veertjes beginnen door te komen.
  Vanaf 5 weken worden de ara's gevoerd met een grotere spuit 5 maal per dag.
  Na een aantal weken kunnen de ara's met een gebogen lepeltje worden gevoerd, dit gaat wat makkelijker en is ook fijner voor de vogels

  Na het voeren moet de snavel schoongemaakt worden.
  Na het eten zijn jonge ara's zo moe dat ze spontaan omvallen, jonge ara“s hebben ook erg veel aandacht nodig.