Voeding Goudhamster

Dieet

Er zijn verschillende kant-en-klare voeders te koop voor Syrische hamsters. Een goed basisvoer bevat weinig zonnebloempitten, geperst gras en pinda's. Zonnebloempitten en pinda’s bevatten namelijk te veel vet. Geperst gras wordt door Syrische hamsters niet erg gewaardeerd en blijft daarom ook (te) lang liggen. Naast een goede kwaliteit basisvoer heeft een Syrische hamster ook graag wat groenvoer, zoals broccoli, wortel en appel. Syrische hamsters kunnen heel goed leven op een dieet zonder dierlijk eiwit, maar de dieren eten het wel graag. Geef daarom af en toe wat honden- of kattenbrokjes of een paar meelwormen. Daarnaast hebben Syrische hamsters veel knaagbehoefte. Er dient daarom altijd voldoende knaagmateriaal in de kooi aanwezig te zijn, zoals een knaagsteen of een takje van wilgenhout. De dagelijkse behoefte aan droogvoer is ongeveer 5 tot 12 gram per Syrische hamster en de behoefte aan water is ongeveer 8 tot 10 ml per dag.

Nutrientenbehoefte

Wanneer een Syrische hamster goede, gevarieerde voeding krijgt, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten dan namelijk al in het voedsel. Door middel van een liksteentje krijgen de hamsters extra zouten en mineralen binnen. Kalkzandsteen zorgt voor extra kalk en tegelijk kunnen de hamsters hieraan hun tanden scherpen.
Syrische hamsters eten vaak hun eigen uitwerpselen. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat er namelijk vitamine B12. Door de ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen.
De voeding voor een goudhamster dient te bestaan uit 58% koolhydraten, 17,5% eiwitten, 8,5% ruwe vezels, 2,5% vet en 0,4% kalk.

Voedingsplaats

Het voer kan in een voerbakje gegeven worden. Dit bakje dient wel zwaar genoeg te zijn, zodat het niet omgestoten kan worden. Zet het voerbakje aan de rand van het verblijf, maar zorg ervoor dat deze niet in de toilethoek komt te staan. Het water dient in een drinkfles gegeven te worden, die aan de wand van het verblijf bevestigd kan worden.