Voeding Dwerghamster

Dieet

Dwerghamsters hebben vrij weinig voedsel nodig. Een goed uitgebalanceerd knaagdierenvoer, waarin dus veel verschillende ingrediënten verwerkt zijn, is ideaal als basisvoer voor de dwerghamster. Geef de dieren af en toe een klein beetje groenvoer, zoals een stukje appel, wortel of een andere niet al te vochtrijke groente- of fruitsoort. Dwerghamsters dienen altijd te kunnen beschikken over hooi. De dieren hebben namelijk veel behoefte aan vezels. Geef de hamsters af en toe ook wat dierlijke eiwitten in de vorm van een kattenbrokje, een meelworm of kant-en-klaar insectenvoer voor vogels. In het verblijf dient altijd een drinkfles met vers water aanwezig te zijn. De dagelijkse behoefte aan droogvoer is ongeveer 5 gram per dwerghamster en de behoefte aan water is ongeveer 4 ml per dag.

Nutrientenbehoefte

Wanneer een dwerghamster goede, gevarieerde voeding krijgt, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten dan al in het voedsel. Door middel van een liksteen krijgen de hamsters extra zouten en mineralen binnen. Kalkzandsteen zorgt voor extra kalk en tegelijk kunnen de hamsters hieraan hun tanden scherpen. Dwerghamsters eten vaak hun eigen uitwerpselen. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat er namelijk vitamine B12. Door de ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen. Het dieet van een dwerghamster dient te bestaan uit minstens 58% koolhydraten, 17,5% eiwitten, 8,5% ruwe vezels, 2,5% vet en 0,4% kalk.

Voedingsplaats

Het voer kan in een voerbakje gegeven worden. Dit bakje dient wel zwaar genoeg te zijn, zodat het niet omgestoten kan worden. Zet het voerbakje aan de rand van het verblijf, maar zorg ervoor dat deze niet in de toilethoek komt te staan. Het water dient in een drinkfles gegeven te worden, die aan de wand van het verblijf bevestigd kan worden.