Huisvesting van de Roodpoot-Renkikker

15februari2006
Bron: EZNC
De familie Hyperoliidae, waartoe roodpoot-renkikkers behoren, is nog vrij onbekend. Slechts 3 van de ongeveer 20 soorten renkikkers worden als huisdier gehouden.
De roodpoot-renkikker is meestal ’s nachts actief, maar komt ook overdag tevoorschijn om te eten. De roodpoot-renkikker (Kassina maculata) leeft in bomen, integenstelling tot de meeste andere renkikkers, die terrestrisch zijn (op de grond leven).

Voor één paartje roodpoot-renkikkers is een vivarium van 160 x 60 x 60 cm (l x b x h) groot genoeg. Het vivarium moet vochtbestendig zijn. Het substraat (de bodembedekking) moet vochtvasthoudend zijn en afgedekt worden met een laag mos.
Verder kan het vivarium ingericht worden met takken en kurkschors waar de renkikkers in kunnen klimmen; decoratieve planten maken het geheel af.
Het watergedeelte moet 20 x 15 cm zijn, met een diepte van 5 cm,voorzien van aquariumplanten.
De temperatuur in het vivarium voor de roodpoot-renkikker hoort overdag tussen de
21 en 27°C zijn, en ’s avonds 21°C. Bovendien moet het vivarium 12 tot 14 uur per dag belicht worden. De vochtigheidsgraad ligt tussen de 60 en 65%, wat bereikt kan worden door dagelijks te sproeien.

In de koelere winterperiode houden roodpoot-renkikkers een winterslaap. De temperatuur en de belichting blijven dan net zo als in de ‘normale’ (bovenstaande) situatie.
De vochtigheidsgraad zal echter tot 90-95% verhoogd moeten worden.
Er zal in deze periode dus extra gesproeid moeten worden in het vivarium.
Meer over de Roodpoot-Renkikker