Struisvogel eieren

18januari2006
Bron: I. van Creij, 1991
Struisvogels hebben de grootste eieren ter wereld. Toch zijn het naar verhouding eigenlijk maar kleine eieren.
Een kolibrie van 2 gram legt namelijk eieren van 0,5 gram. Dit is een kwart van het lichaamsgewicht. Struisvogels wegen 100 kg en leggen eieren die 1,5 kg wegen, wat neerkomt op 1,5% van het lichaamsgewicht. Gemiddeld is het gewicht van de eieren ongeveer 7 tot 11% van het lichaamsgewicht bij de meeste vogels.

Struisvogeleieren die uitgebroed worden in een incubator kunnen gedesinfecteerd worden met lauw water en verdunde chloorhexidine. Het eihuidje mag niet beschadigen dus een schuurspons kan beter niet gebruikt worden. De ideale omstandigheden om de eieren uit te broeden zijn 35 tot 36,7°C en 65% RV(relatieve luchtvochtigheid).

De RV heeft invloed op de ontwikkeling van de luchtkamer. Bij een te hoge RV zal er weinig vochtverlies optreden. In het laatste stadium van de embryonale fase leidt dit tot een hoger sterftecijfer door verstikking. Voordat de eerste scheur in het ei komt, doorbreekt het kuiken de luchtkamer en gebruikt deze voor pulmonaire respiratie.

Het vochtverlies kan bijgehouden worden door het ei iedere dag te wegen. Tussen het leggen en het uitkomen van het ei treedt 15% gewichtsverlies op onder ideale omstandigheden.