Sesam open u!

18september2013
Bron: levendehave.nl
Een Britse liefhebber van kippen heeft een unieke deuropener bedacht die door zijn kippen zelf bediend wordt. De laatste kip die op stok gaat doet de deur dicht. 's Ochtends gaat de deur weer open wanneer alle kippen van stok gaan.
Andrew Wells wilde een systeem waarvoor geen oppas of een elektrische deuropener nodig was. Maar de deur van het kippenhok moest wel ’s avonds dicht, om de kippen tegen vossen te beschermen. Hij wilde wel dat de deur pas dicht ging als alle kippen binnen waren, en dat de deur ’s ochtends ook weer vanzelf open ging. Met een slimme constructie van een tegengewicht aan de stok waarop de kippen slapen maakte hij zijn systeem. Het was even prutsen om het juiste gewicht te vinden, maar dan werkt het prima. Uiteraard moet het gewicht aangepast worden wanneer er meer of minder kippen op stok gaan, bijvoorbeeld wanneer een hen broeds is. Dit systeem, wat goed te zien is op het bijgevoegde YouTube filmpje, werkt tot maximaal 12 kippen.

In het komende nummer van tijdschrift De Levende Have (verschijningsdatum 26 november) meer nieuws over kippen en ook over deze slimme deuropener.
Klik hier om te zien hoe de kippen de deur dicht doen