Penseelaapje

04april2012
Bron: marmosetcare.com en waza.org
Het penseelaapje is één van de geslachten van de familie van klauwaapjes. Aan het gewone penseelaapje is een uitgebreide website gewijd, met veel informatie over hoe de dieren in het wild leven en hoe ze gehouden moeten worden in gevangenschap.
Het gewone penseelaapje (Callithrix jacchus) wordt regelmatig in dierentuinen gehouden. Het is een kleine apensoort met een lichaamslengte van 19-25 cm en een staartlengte van 27-35 cm. Vrouwtjes wegen zo’n 300 gram, mannetjes zijn wat zwaarder met hun 450 gram lichaamsgewicht. De vacht is bruin-grijzig met strepen op de rug. De vacht op de kop is donkerder met een witte plek op het voorhoofd. De staart heeft ringvormige strepen. Het meest opvallend zijn de witte haarpluimen aan de zijkant van de kop.
De penseelaapjes zijn sociale dieren die in het wild in groepen leven. Ook in gevangenschap moeten de dieren in (kleine) groepen gehouden worden.
Het voedsel van de gewone penseelaapjes bestaat in het wild uit vruchten, insecten, hagedissen, eieren, kleine vogels en het gom van bomen. In gevangenschap moet de voeding gevarieerd zijn, meerdere keren daags aangeboden worden en rijk zijn aan dierlijke eiwitten. In het wild wordt een groot deel van de dag besteed aan het zoeken naar voedsel, en middels diverse vormen van verrijking kan dit ook nagebootst worden in een dierentuin.

De site (zie bijgevoegde link) is opgezet door de University of Stirling (Scotland), de Primate Society of Great Britain en de National Centre for the Replacement, Refinement and Reduction of Animals in Research. Er is een uitgebreid onderdeel waarbij het gedrag van de dieren uitgelegd wordt. Deze uitleg wordt met films en foto’s verduidelijkt. Met een quiz kan de bezoeker van de site zijn kennis over het gedrag van de penseelaapjes testen.
Op de site wordt ook uitgelegd waarom penseelaapjes geen geschikte huisdieren zijn.
Klik hier voor de link naar de site