Een Beo als huisdier

16september2005
EZNC
Beo's hebben een grote behoefte aan beweging. In het wild leven beo's in groepjes van 5 of 6 vogels bij elkaar. Soms echter wel in zwermen van honderd of meer. Ze zijn te vinden in vruchtdragende vijgenbomen.
Thuis kan men een beo alleen huisvesten. Maar toch is het beter wanneer de beo een soortgenoot als gezelschap heeft. Hij heeft namelijk veel behoefte aan contact. Mensen die een beroep uitoefenen en dus overdag niet thuis zijn kunnen beter geen beo aanschaffen. Hoewel beo's erg tam kunnen worden, hebben ze er een hekel aan om te worden vastgepakt.

Een beo slingert zijn voedsel ver in het rond. Het is dan ook aan te bevelen hem in een kistkooi onder te brengen. Voer- en drinkbakken moeten vast bevestigd worden zodat de krachtige vogel ze niet in de kooi kan rondslingeren. Heel geschikt zijn de voerbakken voor papegaaien die aan de tralies kunnen worden gehangen. De bakken moeten vanaf de zitstok goed te bereiken zijn, maar mogen niet zo zijn opgehangen dat er uitwerpselen in kunnen vallen. De dikte van de zitstokken moet zodanig zijn dat ze niet volledig door de vogelpoot worden omsloten. Ook het aantal zitstokken moet beperkt blijven want een beo moet de nodige bewegingsvrijheid hebben. Veel beo's slapen graag in een holte. Geef daarom uw beo een slaapkast met een invlieggat dat groot genoeg is.
Meer informatie over de beo