Modderbad

15september2010
Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Varkens zoelen graag en dat betekent dat ze graag een modderbad nemen. Het biedt verkoeling op warme dagen, de modder beschermt de huid tegen de zon en ectoparasieten worden zo verwijderd.
Zoelen is natuurlijk gedrag dat gezien wordt bij verwilderde varkens en bij wilde zwijnen. Bij Wageningen Livestock Research werd een onderzoek hiernaar uitgevoerd, in opdracht van Wakker Dier. Er werd niet zozeer uitgezocht of varkens graag zoelen, dat was wel bekend. Wel werd bekeken hoe het ideale modderbad er uit moet zien en wat de mogelijkheden zijn voor modderbaden in de praktijk van de varkenshouderij.
Naast de bekendere redenen waarom zoelen goed is voor varkens (verkoeling, verwijderen van ectoparasieten) zijn er ook aanwijzingen dat zoelen een functie kan hebben in geurmarkering en seksueel gedrag. Zoelen kan voor varkens een teken zijn van positief welzijn, vergelijkbaar met het nemen van een stofbad bij pluimvee.

Richtlijnen voor het ideale modderbad volgens het rapport:
  • Het is permanent aanwezig
  • Het biedt voldoende ruimte aan alle varkens om tegelijk te zoelen,
  • Het bevat naast water ook aarde (modder),
  • Het maakt begeleidend gedrag zoals wroeten en schuren mogelijk,
  • Het biedt afkoeling wanneer het (te) warm is,
  • Het brengt geen gezondheidsrisico met zich mee door bevuiling van het modderbad (bijvoorbeeld door het regelmatig verversen van de inhoud en/of het verstrekken van vers water in/bij het modderbad).