Huisvesting van de pijlgifkikker

04februari2009
Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Pijlgifkikkers kunnen in een terrarium gehuisvest worden of in een paludarium (een kikkerbak). Deze bakken kunnen gekocht worden of door een handige doe-het-zelver zelf gemaakt worden.
Pijlgifkikkers kunnen het best per soort afzonderlijk gehuisvest worden. De grootte, vorm en inrichting moeten uiteraard afgestemd worden op het aantal en het soort pijlgifkikkers die erin gehouden worden. Verschillende soorten pijlgifkikkers hebben ook verschillende wensen wat betreft hun huisvesting. Dendrobaten willen graag grote stukken hout en/of stenen waartussen ze kunnen scharrelen. Epipedobaten en Phylobaten zien graag grotere beplanting en stroompjes. Kleinere soorten pijlgifkikkers willen veel bromelia’s die op verschillende hoogtes in hun bak zitten.
Voor een groepje pijlgifkikkers (5 middelgrote dieren of 2-3 grote kikkers) is een bak van minimaal 50x50x50 cm verreist.
Temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk, dus de aanwezigheid van een thermometer en een luchtvochtigheidsmeters in de bak is aan te raden.
De luchtvochtigheid moet hoog zijn, tussen de 75% (overdag) en vrijwel 100% (’s nachts).
Dit kan door water te vernevelen met een hogedruksproeier, door een vernevelaar op een tijdklok te installeren of door een waterreservoir aan te leggen wat permanent een temperatuur van 24 graden heeft. Het verdampende water houdt de luchtvochtigheid op peil. Het is overigens wel belangrijk dat de bodem niet de nat is: pijlgifkikkers houden niet van natte voeten.
De temperatuur in het kikkerverblijf luistert ook nauw. Overdag mag de temperatuur niet boven de 28 graden komen, en ’s nachts niet onder de 17-18 graden. De temperatuur kan met warmtestralers of lampen verhoogd worden.

In een kikkerbak moet in elk geval een ondiepe waterpartij zijn waarin de kikkers een duik kunnen nemen. Verder moet er ook een ‘vaste land’ gedeelte zijn. Hiervan moet de bodem met turf bedekt zijn met daaronder bijvoorbeeld hydrokorrels waardoor het turf niet te nat wordt. Beplanting zorgt voor een natuurlijke aandoende inrichting en zorgt ook voor schuilplaatsen voor de kikkers. Voor de planten moet er ook goede verlichting zijn, maar let erop dat er ook voldoende schaduw plaatsenvoor de kikkers zijn.