Slakken in het aquarium

20december2006
Bron: Het zoetwater aquarium, J. Etscheidt, Deltas
Slakken in het aquarium kunnen zeer nuttig zijn. Zo doorploegt de levendbarende puntslak de bodem op zoek naar voedsel. Daarbij wordt de diepere bodemlaag met humus vermengd, waardoor de afbraak beter verloopt.
Er zijn een vijftal slakkensoorten die veel te vinden zijn in het aquarium. De posthoornslak (Helisoma nigricans), komt zowel in rode als in bruine vorm voor. De appelslak (Ampullarius australis). is niet eenvoudig om te houden en sterft in aquaria vaak door onbekende oorzaak. De levendbarende puntslak (Melanoides tuberculata) leeft op of in de bodem en zou eigenlijk in geen enkel aquarium mogen ontbreken. Schijfhoornslakken (Tropidiscus planorbis) lijken een beetje op posthoornslakken en worden ongeveer 3 tot 5 millimeter groot.
De grote poelslak (Lymnaea stagnalis) staat daarentegen bekend als schadelijk aquariumdier, maar de reden daarvoor is niet geheel duidelijk.
Slakken komen meestal vanzelf in het aquarium, doordat de eieren aan de planten gehecht zitten (dit geldt natuurlijk niet voor de levendbarende puntslak). Pas wanneer de slakken zich massaal ontwikkelen en er voedselschaarste heerst, is de kans groot dat ze overlast veroorzaken door planten te beschadigen.