Giftige planten

27augustus2014
Bron: groenkennisnet.nl
Veel planten kunnen giftig zijn voor paarden, schapen, geiten en runderen. Dieren die in een wei grazen hebben meestal geen aandacht voor een giftige struik in de omgeving. Daar gaat niet zo vaak iets fout.
Bovendien zijn de meeste giftige planten scherp, stekelig en bitter. Ook wordt van een deel van de planten de gifstoffen in de pens of de lever onschadelijk gemaakt. Maar er kunnen wel situaties zijn waardoor dieren meer risico lopen op het eten van of in contact komen met giftige planten. Wanneer dieren in een tuin losgebroken zijn of bij tuinafval kunnen komen, is dit risico groter. En wanneer sloten geschoond zijn en de dieren bij het sloofafval kunnen komen is er een risico. Ook dieren die in de wei lopen kunnen onder specifieke omstandigheden toch van giftige planten eten, bijvoorbeeld na lange periodes van droogte, bij sneeuwval en wanneer er weinig gras is of tekort aan aanvullend ruwvoer.

Wanneer paarden, geiten, schapen of runderen ongewoon gedrag vertonen als braakneigingen, diarree, speekselen of trillen, kan het verstandig zijn om de omgeving te controleren op mogelijk giftige planten. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een overzicht gemaakt van verschillende planten die mogelijk giftig zijn. Per diersoort wordt aangegeven of ze voor die plant gevoelig zijn. Het blijft echter lastig om met zekerheid vast te stellen of bij een dier met genoemd ongewoon gedrag er sprake is van een vergiftiging. Neem daarom altijd contact op met een dierenarts. Deze kan een waarschijnlijkheidsdiagnose stellen op basis van de verschijnselen en uw verhaal. Of een behandeling mogelijk is, hangt van zeer veel zaken af. De GD kan ook verdachte planten onderzoeken en ook sectie verrichten op een overleden dier.
Naar de lijst met giftige planten