Individuele identificatie en seksen Ara

Seksen

Soms hebben de mannetjes een forsere kop en snavel, maar de uiterlijke verschillen tussen de geslachten zijn niet altijd duidelijk. Zekerheid verkrijgt u door de vogels endoscopisch te laten onderzoeken door een gespecialiseerde dierenarts, of door middel van DNA onderzoek.

  • Endoscopie:

  • Bij deze methode brengt de dierenarts de Ara onder narcose en kijkt dan via een dunne snede in de buikwand door een endoscoop (soort buis met vergrotende lenzen) naar de geslachtsorganen. Dit is een zeer betrouwbare methode

  • DNA onderzoek:

  • Deze methode is wat diervriendelijker dan de endoscopie. Het enige wat er voor nodig is is een veer of en paar druppels bloed. Die moeten dan worden opgestuurd. En aan de hand hiervan kan met bijna 100% zekerheid het geslacht vastgesteld worden.

    Identificatie

  • Ringen

  • Alle jonge vogels die bij een kweker geboren zijn, hebben een voetring, waar onder andere het jaar op staat waarin ze geboren zijn. Een vaste voetring mag niet verward worden met een knijpringetje, dat bij volwassen vogels om de poten kan worden gedaan om ze te herkennen tussen gelijkende soortgenoten. Is de vogel niet geringd, dan kan het gaan om een (illegale) import of om een vogel die illegaal gevangen is. Het ontbreken van een ring duidt niet altijd op een illegale activiteit; is de kweker geen lid van een vogelvereniging, dan kan hij ook niet over ringen beschikken. In dit geval gaat het doorgaans om een gelegenheids of toevalskweek.

    De ara heeft ringmaat: 14mm.