Individuele identificatie en seksen Grijze Roodstaartpapegaai

Seksen

Tussen man en pop is uiterlijk heel weinig verschil. Gezegd wordt dat de poppen aan de onderkant vaak lichter van kleur zijn en dat de snavel in het algemeen kleiner is.
Verder zou de kop van de pop minder rond zijn en de onbevederde plek rond het oog spitser toelopen als bij de man. Zekerheid wordt echter verkregen door de vogels endoscopisch dan wel middels DNA-onderzoek te laten sexen.

Soorten

Bij de grijze roodstaart papegaai onderscheiden we 2 soorten, te weten:
  • Psittacus erithacus erithacus (Grijze roodstaart papegaai)

  • De algemene lichaamskleur is bleek- tot donkergrijs. Rond het oog is de huid witachtig en niet bevederd. De stuit is grijswit. De boven- en onderstaartveren hebben de voor deze soort zo kenmerkende rode kleur. De ogen zijn licht tot felgeel, de snavel is zwart en de poten zijn donkergrijs. De grootte varieert van 33 tot 35 cm.
    Psittacus erithacus erithacus of wel de 'gewone' Grijze roodstaart papegaai komt voor in Afrika, van Ivoorkust tot Angola en centraal Kongo.
  • Psittacus erithacus timneh (Timneh grijze roodstaart papegaai)

  • De Timneh grijze roodstaart papegaai is in zijn geheel wat donkerder grijs van kleur. De kleur van de boven- en onderstaartveren is donkerbruin en de kleur van de bovensnavel is lichter. Verder is deze soort kleiner van formaat, namelijk ca.30 cm. De Timneh grijze roodstaart papegaai komt voor in Guinea, Sierra Leone, Liberia.