Individuele identificatie en seksen Dwerghamster

Seksen

Zoals bij de meeste knaagdieren is het geslachtsverschil bij hamsters te zien aan de ruimte die er is tussen de anus en de geslachtsopening. De afstand is bij mannetjes veel groter dan bij vrouwtjes. Het gedeelte daar tussenin is bij de mannetjes behaard en bij de vrouwtjes kaal. Ook van bovenaf is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes al te zien. De vrouwtjes hebben een afgerond achterwerk, terwijl dat van mannetjes in een punt loopt.

Identificatie

Russische Dwerghamster: De Russische dwerghamster is een klein, bolrond diertje. Het dier heeft een lichaam van 7 tot 9 cm lang. De kop is breed en heeft ronde, vrij bolle ogen. De oren zijn klein en rond en zijn aan de binnenkant licht behaard. Het dier heeft korte pootjes en vijf tenen aan elke voet. De voetzolen zijn behaard. De Russische dwerghamster behoort tot de kortstaartdwerghamsters. De staart is 0,5 tot 1 cm lang en nauwelijks zichtbaar door de wollige vacht, hoewel deze minder wollig is dan die van de Campbelli dwerghamster. De rug is grijsbruin van kleur, met een opvallende, brede, donkere aalstreep. De buik is wit of lichtgrijs, met een iets donkerdere ondervacht. De grens tussen de donkere rug en de lichte buik is een zwartbruine lijn die in drie bogen loopt, de zogeheten ‘driebogenlijn’. Een Russische dwerghamster die niet in de huiskamer gehouden wordt, krijgt in de winter een witte vacht. Deze kleurverandering ontstaat door het korter worden van de dagen, dus onder invloed van licht. Naast de gewone wildkleur komen nog de kleurslagen pearl (parel) en sapphire (blauw-wildkleur) voor. De ogen zijn diep zwart. Een Russische dwerghamster weegt ongeveer 35 gram en wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar oud.

Campbelli Dwerghamster: De Campbelli dwerghamster is nauw verwant aan de Russische dwerghamster en behoort tot de kortstaartdwerghamsters. Het dier lijkt door zijn dikke, wollige vacht groter dan de Russische dwerghamster, maar is dit niet. De vacht van de Campbelli dwerghamster is geelbruinachtig met een dunne, scherp afgetekende aalstreep. ’s Winters wordt de vacht wat grijzer. Ook de Campbelli dwerghamster heeft behaarde voetzolen. In tegenstelling tot de Russische dwerghamster is er van de Campbelli dwerghamster een hele reeks verschillende kleuren gefokt. Er bestaan zelfs Campbelli dwerghamsters met een satijnen vachtstructuur. De Campbelli dwerghamster heeft een lichaamslengte van ongeveer 7 tot 10 cm en een lichaamsgewicht van gemiddeld 40 tot 50 gram. Deze soort wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar oud.

Roborovski Dwerghamster: De Roborovski dwerghamster is de kleinste dwerghamster. Het is evenals de Russische en de Campbelli dwerghamster een kortstaartdwerghamster. De Roborovski dwerghamster heeft een lichaam van 7 cm lang en heeft een kort staartje van 0,5 tot 1 cm lang, wat nauwelijks zichtbaar is. De vacht is zacht en langer dan die van de meeste dwerghamsters. De vacht ligt niet vlak, maar staat een beetje open. De rug is bruinachtig geel met een grijze onderkleur. De aalstreep ontbreekt, evenals de driebogenlijn. De buik is effen wit van kleur. De ogen zijn gitzwart en erboven bevinden zich witte vlekjes die op wenkbrauwen lijken. De Roborovski dwerghamster weegt ongeveer 20 tot 25 gram en wordt gemiddeld 1,5 tot 2 jaar oud.

De Chinese dwerghamster: De Chinese dwerghamster heeft een slanke De Chinese dwerghamster heeft een slanke lichaamsbouw en heeft een lichaamslengte van ongeveer 8 tot 12 cm. Het is een langstaartdwerghamster. De staart heeft een lengte van ongeveer 2 cm. De Chinese dwerghamster is kort behaard en heeft een glanzende vacht. De haren staan niet uit elkaar, maar liggen dicht tegen het lichaam aan. De vacht is grijsbruin van kleur met hele fijne, zwarte puntjes. Dit wordt ‘ticking’ genoemd. De aalstreep over de rug is dun en donderbruin, maar niet altijd goed zichtbaar. De buik is lichtgrijs van kleur. De Chinese dwerghamster heeft donkere oren met een lichte rand. Het dier weegt ongeveer 30 tot 45 gram en wordt gemiddeld 2 tot 4 jaar oud. Langstaartdwerghamsters leven langer dan de kortstaartdwerghamsters.