Huisvesting Padhagedis

Maten en vloeroppervlakte

Voor de padhagedis is een vivarium van 80 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor een paartje of een trio.

Omgeving en omheining

Voor padhagedissen is een substraat (bodembedekking) van droog, stofvrij zand nodig. Het substraat dient 10 cm diep te zijn. Het vivarium dient zeer droog te zijn. Het vivarium kan ingericht worden met rotsen, die aan elkaar gemetseld worden. Zo ontstaan er grotten en terrassen om overheen te klimmen. Ook kunnen er boomstronken geplaatst worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 30°C aan de koele zijde te zijn, en 43°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 21 tot 24°C zijn. Er moet 14 uur per dag belicht worden. Er moet goed geventileerd worden, driekwart van de zijwanden, of de hele bovenzijde moet uit ventilatiepanelen bestaan.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Leguanen zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve leguanen onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen aan te bieden.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden padhagedissen een winterrust. De leguanen moeten gedurende 8 weken bij 12 tot 14°C gehouden worden. De belichting kan via gewoon daglicht (volgens de normale daglicht uren) of met behulp van kunstlicht. Wanneer kunstlicht gebruikt wordt dient dit gedurende 6 uur per dag aan te staan.

Wanneer padhagedissen in winterrust gaan is het belangrijk te controleren of de vrouwtjes niet drachtig zijn. In gevangenschap kan het voorkomen dat de vrouwtjes in december nog een legsel produceren.