Huisvesting Blauwe Stekelleguaan

Maten en vloeroppervlakte

Voor de blauwe stekelleguaan is een vivarium van 100 x 100 x 70 cm (l x b x h) nodig voor een paartje of een trio.

Omgeving en omheining

Voor blauwe stekelleguanen is een substraat (bodembedekking) van droog, stofvrij zand nodig. Het substraat dient 8 tot 10 cm diep te zijn. Het vivarium kan ingericht worden met rotsen, die aan elkaar gemetseld worden. Zo ontstaan er grotten en terrassen om overheen te klimmen. Ook kunnen er boomstronken geplaatst worden. Wanneer planten geplaatst worden, dienen dit droogteminnende planten te zijn. Deze planten dienen in de pot gelaten te worden. Er kunnen ook plastic planten of droogbloemen geplaatst worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 29°C aan de koele zijde te zijn, en 38°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 19 tot 20°C zijn. Er moet 14 uur per dag belicht worden. ’s Ochtends dienen de rotsen een beetje besproeid te worden. Verder moet er goed geventileerd worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Leguanen zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve leguanen onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen aan te bieden.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden blauwe stekelleguanen een winterrust. De leguanen moeten gedurende 8 weken bij maximaal 10 tot 12°C gehouden worden. De belichting kan via gewoon daglicht (volgens de normale daglicht uren) of met behulp van kunstlicht. Wanneer kunstlicht gebruikt wordt dient dit gedurende 6 uur per dag aan te staan.

Wanneer blauwe stekelleguanen in winterrust gaan is het belangrijk te controleren of de vrouwtjes niet drachtig zijn. In gevangenschap kan het voorkomen dat de vrouwtjes in december nog een legsel produceren.